Не мога да твърдя, че тази смес е ниско-калорична или съотвества на принципите на здравословното хранене да не се смесват зърнени храни и захари, но все пак има някои диетиетични предимства:
- няма глутен
- няма мляко и яйца
- няма термично обработени мазнини и рафинирана захар
За 5-6 порции са необходими:
- изстинало безглутеново бананово хлебче (рецептата е в "
Безглутенов хляб 1", предимството му е че може да изкара доста дълго в хладилник и да се замразява)
- 5-6 с.л. петмез
- 6-7 ч.л. какао
- 30 гр. прясно масло (българското на "М......в" е много подходящо)
- чешмяна водица - около една чашка, но зависи от предпочитанията за гъстота
- добавки по желание: счукани/едро смлени сурови ядки, есенции (ванилия, портокал / поротокалови корички, бадем, кокос, може и малко ликьор)
- украса по желание: коктейлни черешки, портокалови резезанчета, цели ядки, листенца от мента, парченца кокос и пр. - заради тъмно-тъмно-кафявия цвят на сместа, всякакви "ярки" декорации стоят много добре
Петмезът и какаото се смесват много добре заедно с избраната есенция. Сместа се допълва с вода и се разбърква многократно до получаването на полутечна каша. Добавя се надробения на ситно бананов хляб (хлебчето се рони така или иначе, когато е студено, така че надробенияването е супер лесно) и се разбърква много добре. Ако стане много гъсто или му липсва сладост / шоколадов вкус, се добавя съответно мъничко вода, петмез, какао и отново доре се забзърква. Накрая се добавя разтопеното на стайна температура масло и е бърка за последно. Изсипва се в малки десертни купички (нашите са стъклени) - три супени лъжици са човек/купичка са напълно достатъчни, защото е убийствено сладко. Отгоре се декорира според вкуса и фантацията.
Този сладкиш става за 10 мин., ако имате в хладилника бананово хлебче и на вид и вкус превъзхожда много от глутеновите си подобни. За вкуса имам горещата препоръка на съпруга ми, който настоя, че тази неприлично проста рецепта трябва задължително да бъде споделена с повече хора
