Дълго търсих рецепти за такъв в нет-а, но във всички имаше специално добавен извлечен глутен и какво ли още не, а аз исках нещо здравословно за любимия (холестеролът е над нормата), и на принципа на опита стигнах до следното:
200 мл топла водица
до 10 гр. прясна мая (аз едно пакетче от тази по френски лиценез го разделям на осем, понеже пише, че е за 2 кг брашно, и ако правя хляб без бяло брашно слагам 1 1/2 до две осминки, иначе слагам по 1-1,5)
100 гр ръжено брашно
100 гр грахам
100 гр типово брашно
100 гр пълнозърнесто брашно

комбинацията от брашна може да се променя според вкусовете - може да е само от две или пропорциите да са други, важното е да дойде към 400 гр. (аз ползвам мерителна чаша и не се старая много с чертичките, защото ако нещо не е както трябва, винаги може да се оправи при замесването)
1-2 с.л. пшеничен зародиш
ядки (по желание): белен слънчоглед, белен сусам, маково семе - ръсвам смело от всичко по колкото ми хареса на момента, но така на око не ще да е повече от една пълна с.л. за ядките и половин ч.л. за семето
микс от сушени зеленчуци (по желание): слагам 2-3 щипки
1 ч.л. сол (според мен ще мине спокойно и без солта, но засега любимият така го предпочита; калиева не може да се използва тъй като от високата температура се губи вкуса, но не съм пробвало още с морсака)
Маята се размива с водата и се сипва първа, отгоре едно по едно се наръсват брашната, така че да покрият водата. Ядките и семето поръсвам след като съм сложила 2 от брашната, а зеленчуците и зародиша прибавям след третото. Най-отгоре е солта. В началото пресявах брашната, но видях че става дори по-добре ако не са пресяти (машинката явно си я бива в месенето

)
Настройвам машината на дългата програма за едрозърнест хляб, която има къде 2 часа втасване и половин час месене, с печенето общо идват над 3,5 часа. Грамажът слагам на 750 гр, а степента на изпичане на 2 (от 3 възможни). Хлябът бухва невероятно добре, имайки пред вид, че е от пълнозърнести брашна и според мъжът ми е страхотно вкусен. Аз няма как да определя, защото не ям хляб с глутен, но на вид изглежда много апетитно. След като поизтине го съхраняваме увит в една от грубите памучни кърпи останли от пра-баба ми точно за хляб, и вързобчето бутнато в найлонов плик. Запазва се добре 2-3 дни (за по-дълго не е оставал

) Мъжът ми го обожава леко препечен, намазан тъничко с масалце и с маслинова паста отгоре.
(бих качила и снимка, но нещо не се справям с тази опция тук

)