Тези мини камби по принцип са за туршии, но са много месести и с малък пълняем обем, което ги прави идеални за диетична кухня! (Много зеленчук, малко въглехидрати). Идеята за тях ми дойде от една рецепта в този форум и снимката е много подобна
Продукти:
8-10 (според тавата) камби
1/2 чаша кафяв ориз (стигна точно за 8 мини камби!)
1 малък морков
1/2 малка глава лук
Подправки: босилек, магданоз (пресен или сушен), копътр (пресен или сушен), кориандър (млян), куркума, джиндифил (млян)
Оризът се накисва за поне 3 часа. Проплаква се в цедка под течаща вода и се приготвя на пара за 20-25 мин. Добавят се нарязаните на ситно морков и лук и се осавя на пара още 10 мин. През това време камбите се почистват много добре от семето. Свареният ориз със зеленчуците се изсипва в подходящ съд и към мнего се прибавят подправките в количества според вкуса; разбърква се много добре. Камбите се пълнят с лъжичка, като не е необходимо да се набутва плънката "до дупка". Подреждат се в тавичка с незалепващо покритие, долива се вода, колкото да покрие равномерно дъното и се пекат в предварително загрята фурна, докато кожичката на камбите покафенее на места.
Получават се много сочни и месести тълнени камби, в които изобщо не се усеща липсата на мазнини (тест със съпруга ми

), но може да се добави при поднасянето им малко калиева сол или домашно приготвена шарена сол. Поднесени с маслинов пастет или някакъв друг гъст зеленчуков сос, са още по-апетитни! 2-3 камби са напълно достатъчни за порция, а за калориите сами можете да си сметнете колко ориз се пада на човек
