inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:59 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 08 Сеп, 2007 9:45 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Продължавам да експериментирам със смеси за безглутенов хляб и вчера стигнах до един невероятно вкусен резултат :)

- 4 пълни с.л. царевично брашно
- 3-4 пълни с.л. оризово брашно
- 1 с.л. брашно от елда
- 1 пълна с.л. брашно от просо
- 1 ябълка (въпреки че най-добри резултати се получават с кисела ябълка, аз използвах една, която вече цял месец се подмята из панерите за плодове и си беше въз сладичка)
- джинджифил на прах (функцията му тук е да неотрализира неблагоприятният ефект от "озахаряването" на брашната заради фруктозата в ябълката; сложих на око, вероятно кололо 1/4-1/3 ч.л.)
- 200 мл "мляко" от нахут (или извлек от нахут)
- 2 ч.л. сок от лимон
- 1/2 ч.л. сода (аз я прескочих, тъй като добавянето на натрий ми е противопоказно)


Брашната, джинджифилът и содата се смесват много добре. Ябълката се настъргва и пасира; прибавя се към брашната и всичко се разбква много добре (получава се доста ронлива маса). Постепенно се добавя млякото от нахут, като се бърка, а накрая и сока от лимон. Консистенцията трябва да е гъста, но все пак течна. Това количество е достатъчна за покриването с 1,5 см пласт на тавичка с рамери 18 х 28 см. Тавичката покрих с хартия за печене (но без мазнина) и пекох в загрята фурна за около 30 мин., докато кричката отгоре леко покафеня. Отдолу се беше изпекло много добре и не беше заленало за хартията в нито една точка! :) Въпреки че пропуснах содата умишлено, хлебчето бухна благодарение на нахута. Трябва да се остави да изтине добре, защото вътрешната част съдържа повечко вода и дока е топло изглежда малко глетиво. Но коричката беше толкова вкусна, че изобщо не успях да го дочакам да изстине, ами излапах половината още докато беше топло :facelick:
Нито ябълката, нито джинджифилът се усещаха - беше просто едно сладко и вкусно хлебче с лек вкус на царевица :)

П.П.: На опаковката на хартията за печене, която имам, пише, че е за пица и пържени картовки, което ме наведе на мисълта че вероятно е омазнена по някакъв начин, но пустата опаковка беше само на чешки и полски и нищо не разбрах за мазнина. На пипане и на мирис обаче, и преди, и след печенето, не се усещаше мазнина :roll:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB