Тази рецепта е опитът ми да "приспособя" класически рецепти за веганска кухня и разделно хранене. Получи се мноооого добре

Направих и снимки за визуализиране на този опит. Дано само site admin-a не реши, че му товаря сървара ненужно и не започне да трие "дебелите" ми теми
Продукти:
- 2 средно големи, дебели патладжана
- 1 тънка малка тиквичка
- перата на 2 стръка зелен лук
- 1 средно голям морков
- 1 едра червена чушка, печена (за да може да се махне люспата)
- по няколко стръка пресен магданоз и копър
- сушени зеленчуци, риган, босилек, кориандър, черен пипер, джинджифил
- няколко (при мен бяха 10-тина) пресни печурки (може и без тях!)
- 2 скилидки чесън (може и без него, или да се замени с чесън на прах)
- 20-30 гр. масло
- калиева сол
Патладжаните се разрязват на две по дължина и с помощта на нож и лъжица се издълбава вътрешността им така че останалата "лодка" да е с дебелина на стените около 7 мм. Издълбаната средна част се нарязва на филийки, почиства се от семената (може леко да се посоли) и се оставя да си пусне сока. Междувременно се почиства и нарязва на малки кубчета моркова. Слага се да ври в окло 300 мл. вряща вода и се поръсва със сушените зеленчуци (1 пълна ч.л. при мен). Патладжанените филийки се измиват с вода, нарязват се на малки кубцета и се слагат да врат при моркова като на няколко пъти се разбъркват. Тиквичката се нарязва също на малки кубчета (тъй като единият ми патладжян беше малко по-малък от нужното, си оставих част от тиквичката за пълнене, хем и да сравня двата зеленчука), от магданоза си накъсах само листата, а на копъра отстраних стеблата и нарязах на едро останалото. Прибавих всичко в тенджерката и разбърках добре. Нарязах и зеления лук на шайбички и прибавих и него, и отново разбърках. Добавих риган, босилек, джинджифил (повече за цяр, отколкото за вкус), съвсем малко кориандър. Оставих сместа да си поври още няколко минути на тих огън и междувременно обелих и нарязах печената червена чушка на малки парченца. Свалих тенджерката от огъня, добавих чушката, ръснах и черен пипер от мелничката и разбърках добре.
Измих вътрешността на патладжанените "лодки" с малко вода, тъй като от стоенето бяха леко почернели и ги напълних с плънката. Поставих ги в тефлонова тавичка и им долях окло 150 мл. вода, за да не изсъхнат. Преди да ги сложа в загрятата фурна изглеждаха така:
Пекох около 30 мин. (водата се беше изпарила за това време). Междувременно почистих и нарязах гъбките на филийки барабар със стеблата им (така ми харесват повече) с идеята с тях да покрия плънката вместо кашкавал или заливка. Извадих тавата от фурната, колкото да подредя гъбките и после пекох още около 10 мин., докато ми хареса цвета на запечените гъбки. Извадих тавата и я покрих с хартия и отгоре кърпа, за да не изсъхнат прекомерно. Чесънът счуках с малко калиева сол (на око прецених колко ще е нужно за една "лодка" и умножих по 4), нарязах към 30 гр. масло на филийки и ги сложих върху чесъна. Купичката бутнах в изтиващата отворена фурна, за да се разтопи маслото. След като се разтопи, разбърках добре мазнината с чесъна и с помощта на лъжичка наръсих що-годе по равно всички "лодки". Оставих тавата да постои покрита още малко. Преди сервиране вече изглеждаше така:
Беше изкючително вкусно, не на последно място и благодарение на мазнинката, но можеше и с по-малко от 30 гр. да мине. С 20 гр., на "лодка" ще се паднат по 5 гр, което е далеч по-малко, отколкото ако патладжанът беше задушаван в мазнина. Чесънът се усеща много, така че ако не е желан спокойно може да се прескочи или да се сложи съвсем малко на прах. Патляджаните ми бяха много по-вкусни от пълнената тиквичка.