Царевичен хляб
9 порции
Съставки:
• 1-1/2 чаши (355 мл) „мляко”
• 1-1/2 с.л. (23 мл) дестилиран бял оцет
• 1 чаша (140 гр) едро смляна царевица (за качамак)
• 1 чаша (125 гр) брашно
• 3 с.л. (39 гр.) кристална захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.л. сода за хляб
• 2 с.л. (30 мл) масло от рапица
• 1/2-1 чаша (80-155 гр) цели царевични зърна (пожелание)
Вместо обикновено брашно може да се ползва безглутенова смес, а вместо захарта - фруктоза (или изобщо да се прескочи)
„Млякото” и оцета се смесват в малък съд и се оставят да постоят така.
В голяма купа се смесват брашната, захарта, солта, бакпулвера и содата. Прибавя се сместа от „мляко” и оцет и мазнината. Ако ще се използват цели царевични зърна (замразена царевица или консерва), добавят се и те. Тестото се разстила равномерно в леко намазнена тавичка с размери 20х25 см и се пече в предварително загрята до 220С фурна докато стане златисто-кафява коричка, около 25-30 мин. Може да се сервира със стайна температура, но е най-вкусно горещо от фурната. Пасва добре на супи, пикантни манджи като чили, намазано с малко мазнина докато е горещо или боровинки.
|