inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:55 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 12 Окт, 2007 3:30 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Шоколадов сладкиш

Проста рецепта с много потенциал: класически шоколадов сладкиш, кръгъл кекс, мини кексчета или блатове за торта.
Количество: 23-сантиметров сладкиш, или 8 мини кексчета; за кекс и торта количеството на продуктите се удвоява.
За диети без глутен брашното се заместв с безглутенова смес; Захарта може да се замени с фруктоза; Оцетът може да се замени с лимонов сок.

Съставки
• 1-1/2 чаши (188 гр) брашно
• 3/4 чаши (150 гр) кристална захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. сода за хляб
• 1/4 чаша (30 гр) какао на прах
• 1-1/2 ч.л. ванилия
• 1/3 чаши (80 мл) масло от рапица
• 1 с.л. бял дестилиран оцет
• 1 чаша (235 мл) студена вода

В подходяща купа се смесват брашното, захарта, содата, солта, и какаото, докато се получи хомогенна смес. В средата на сместа се прави кладенче, където се добавят ванилията, маслото, оцета и водата. Сухите и мокрите съставки се омесват, докато се свържат добре. Сместа се излива в леко намазнена форма – тавичка, форма за кекс, отделни формички за мини-кексчета – и се пече в предварително загрята фурна на 180С за около 30 мин., докато клечицата за проверка излезе без полепнали частици. Когато се правят мини-кексчета, сместа се проверява след 15 мин.
Оставя се да изстине върху скара или решетка. Отделя се като краищата леко се отделят от страните на формите с нож или просто се използва хартия за печене. Печивото трябва да е напълно изстинало преди да се поръси с шоколадова глазура или каквато и да е друга глазура. Може да също да се поръси с пудра-захар и да се украси с пресни малини.

Ако към тестото се добави лъжичка-две лют пипер или чили, ще се получи Мексикански шоколадов сладкиш

Шоколадова глазура

Съставки:
• 1/2 чаша (112 гр) втечнена мазнина
• 3 чаши (300 гр) пресята пудра захар
• 1/3 чаши (42 гр) пресято какао
• 1 ч.л. ванилия или 1/2 ч.л. екстракт от мента
• 3-4 с.л. (45 до 60 гр) вода или „мляко”

С помощта на миксер на ниска скорост мазнината се разбива на крем заедно със захарта за около 2 мин. Прибавят се останалите съставки, миксерът се превключва на по-висока скорост, когато всички съставки са що-годе добре омешани. Миксирането продължава докато глазурата стане лека и въздушна – около 3 мин. Ако е много суха, се добавят 1-2 с.л. „мляко”.

Тази глазура се съхранява до 2 седмици в хладилник, покрита с прозрачно фолио и в добре затворена кутия, за да не изсъхва.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB