Вземете коя да е от рецептите за вегански безглутенов хляб. В случая, аз ползвах смес от:
3 препълнени с.л. царевично брашно
3 препълнени с.л. оризово брашно
1 препълнена с.л. брашно от просо
1 с.л. брашно от елда
1 с.л. брашно от нахут
1 ябълка, настъргана наситно
1 ч.л. джинджифил на прах
3 с.л. окара, размита с вода (или соево мляко, или мляко от нахут или от ориз, или тофу пасирано с вода до гъста каша)
3 с.л. окара за "плънка" (или надробено на ситно тофу)
1/2 ч.л. сода за хляб
1 с.л. лимонов сок (или 1 ч.л. лимонотзо)
Смесват се добре сухите съставки, към тях се добавят мокрите и се бърка докато се получи хомогенна смес. Консистенцията трябва да е гъста, но да може лесно да се размазва с лъжица. Подходяща тавичка се покрива с хартия за печене (това количество е идеално за твичка с размери 20х25 сми), отгоре се излива сместа и се разстила на слой с дебелина 1-1,5 см. Отгоре се наръсва с окарата за "плънка". Пече се в предварително загрята фурна догато коричкана стане златисто-кафява - около 20-30 мин. при 220С.
За тези които понясат сол - окарата за плънка може да се овкуси със сол преди печенето. Ако се полза готово тофу, то съдържа достатъчно сол.
Оценка от теста с всичкоядния ми съпруг: "много вкусно"
