Това ястие съдържа всички групи храни, необходими за едно пълноценно освоно веганско ястие без глутен. Малко е времеемко за приготвяне, но пък е много вкусно
Съставки за 4 порции:
- 2 средно големи патладжана
- 200 гр. червен или тъмен шарен боб
- 100 гр. кафяв ориз
- 3 с.л. нарязан на полумесеци праз
- 2 сурови чушки - зелена и червена
- 2 с.л. нарязани на ситно моркови
- 3-4 печурки нарязани на ленинчи с дебелина 2-3 мм
- 3 с.л. сушени зеленчуци
- 2 с.л. сушени листа босилек, претрити между дланите
- 2 щипки сушена мащерка
- 1 щипка кориандър на прах
- 2 щипки ронена чубрица
за заливката:
150 гр. ситно смлени орехи
1 с.л. ситно смлян сустам
1/2 ч.л. ситно смляно ленено семе
2 големи скилитки чесън
калиева сол на вкус
Бобът се накисва от вечерта, преди готвенето се проплаква, вари се в тенжера под налягане за 50-60 мин. (червеният боб е с много твърда люспа и му трябва към час, но някои други видове са по-меки и трябва да се варят по-малко, за да не се разкашкат). Оризът се накисва за 2-3 часа, проплаква се и се приготва на пара за 20 мин. Патладжаните се разрязват по дължина на две, издълбава се въпрешната част, така че да остане към 1 см отстрани и по дъното. "Лодките" и издълбаната вътрешност се оставят за половин час да се оцедят, след което се измиват и се приготвят на пара за 15 мин.
В голяма купа се смесват проплакнатия след варенето боб, оризът, нарязаните на по-едри парчета чушки, празът, морковите и гъбите заедно с подправките.
С получената смес се пълнят патладжанените "лодки", а вътрешността на патладжаните се прави на кьополу
"Лодките" се пакат в подходяща тава с малко вода (1-2 см) в предварително загрята фурна за 20 мин. Имам чудна снимка, но нещо не мога да я кача
Смлените в електрическа кафемелачка ядки се размесват с малко вода до получаването на сос с желаната гъстота (за предпочитане е по-рядък, за да попие добре. Чесънът се счуква добре със солта и се прибавя към соса. По желание могат да се прибавят и някои подправки, примерно ситно нарязан пресен магданоз.
"Лодките" се овкусявт със соса след сервирането.
Може да се направи и заливка от соев протеин или соева окрара, размита с вода. Консистенцията на заливката трябва да е като на класическа заливка от мляко, яйца и брашно. За да се получи апетитен жълто-оранжев цвят се добавят малко чимен и куркума. Заливката се слага 5-10 мин. преди да се извади ястието от фурната и се пече докато хване лек кафеникав загар.
Вместо ориз, може да се ползва замразена царевица, която не е нужно да се размразява предварително. В този случай обаче ми се струва, че подправките ще претърпят частична ревизия.