С едно ухо дочух миналата седмица Иван Звездев за обяснява нещо за топчици и от леща и се присетих за тази много вкусна и полезна комбинация:
За 2-3 порции:
- 150 гр леща
- 50 гр шарен боб
- 50 гр нахут (може да се замени с боб)
- 1 по-едър стрък пресен лук
- червен пипер, лют червен пипер, чубрица, черен пипер (млян)
- овесени ядки, предварително накиснати (или овесени трици; или намокрената вътрешност на пълнозърнест хляб; получава се добре и с добавка на бузглутенови тестени изделия, но не и с безглутенови брашна - стават твърде сухи).
Всички бобови се накисват за по 12 часа, проплакват се и се сваряват, след което отново се проплакват и оцеждат (естествено, че не варя по 100 гр! Правя по-големи количества боб и нахут и след проплакването ги замразявам на по-малки порци, така винаги имам под ръка; накиснатата предварително леща се сварява за 10-15 мин.)
Пасирам сварените бобови, добавям ситно нарязания пресен лук, подправките (според вкуса, но не се скъпя

) и добре омекналите овесени ядки. Разбърквам порядъчно и оформям малки кюфтенца (колкото орех). Обикновенно излизат към 30 бр. Пека в предварително загрята фурна върху хартия за печене (за да избегна мазнинаната) докато се покрият със златисто-кафеникава коричка. Поднасям ги върху червен сос (ако се залеят, бързо попиват влагата от соса и ястието губи вид) или заляти с бял сос от
бадемово "кисело мляко".
П.П.: Срам и позор! Още не съм се научила да слагам връзки към други рецепти, но сосовете са някъде в тази тема
