Вместо класическата майонеза, в този вариант използвах само зехтин (Extra virgin за по-здравословен ефект).
Продукти за 400-500 гр.
- 3 средни картофа
- 1 голям морков
- 150-200 гр. замразен грах (ако намерите от по-дребния, по-добре)
- 3 средно големи кисели краставички
- 3-4 средни печурки
- сокът на половин лимон
- 2-3 с.л. от сока на краставичките
- 1 - 1 1/2 с.л. зехтин
- подправки: сол, черен пипер, кориандър (съвсем малко)
За по-здравословно, всички зеленчуци се приготвят на пара. Картофите се измиват и набождат на няколко места с вилица, така са готови за 40 мин. на пара. Докато се приготвят картофите, в следващото отделение на уреда се слага замразения грах (на него и 20-25 мин. му стигат). Към граха се прибавят нарязаните на много малки кубчета моркови (15-20 мин.) и накрая нарязаните наситно гъби (5-10 мин.). (Използвам таймера на уреда и слагам продуктите в така последователност във времето, че всичко да е готово, когато са готови най-твърдите продукти). Краставичките се нарязват на съвсем малки кубчета (2-3 мм), към тях се прибавят грахът, морковите и гъбите. Картофите се обелват и също се нарязват на малки кубчета (5-6 мм). Тъй като няма да имаме "слепващият" ефек от яйцата, всички продукти трябва да са нарязани на съвсем малки кубчета, а грахът е за предпочитане да бъде от дребния. Всичко се рабзърква много добре и се добавя сол на вкус. В малък съд (купичка) се смесват лимоновият сок, зехтинът и останалите подправки. В идеалният случай се получава течност близка до емулсия. За постигането на този ефект може да се използва и някъкв уред (при мен е малка електрическа бъркалка), както и да се добави малко пасиран картоф. "Емулсията" се смесва със зеленчуците и ако има нужда се добавят още подправки и 2-3 лъжици от водата на краставичките за "разреждане".
Тъй като яйцата в майонезата допринасят основно за получаването на емулсия и вкусът им не е натрапчив, липсата им в тази руска салата няма да се усети, ако се улучат пропорциите на мазнината и киселия агент (лимон, сокът на краставичките). Пропорцията обаче е въпрос на личен вкус
