Това са малки тестени изделия, които се пържат подобно на нашенските мекици. Тези са идеални за захранване след пости или боледуване. Не са и кой знае колко калорични, така че си хапвам смело от тях.
Оригиналната рецепта на Светлана от Владивосток:
500 г кефир с висока масленост
2 с.л. захар
1 ч.л. сода, попарена с 1-2 с.л. вряла вода
сол на върха на лъжичката
брашно, колкото да се получи тесто, гъсто като сметаната едно време
А ето го и моя вариант:
В България трудно се намира кефир (дори и в Хит вече няма), затова купувам от най-евтиното кисело мляко (по 0.30-0.40 лв) и го разреждам с още 50 мл вода (а ако имате вкиснало мляко, стават още по-хубави!). Не помня, колко беше гъста сметаната едно време, затова след дълги опити стигнах до количеството 1 ч.ч.(250 мл) и 2 с.л. от най-големите брашно. Солта, захарта и содата са според оригиналната рецепта. Добавям и 1.5-2 с.л. олио в тестото.
Изливам от тестото със супена лъжица в нагорещен тефлонов тиган без мазнина. Като се поизсушат отгоре и станат на дупчици, се обръщат.
Може да се пържат и в мазнина, стават много вкусни и хрупкави, но вече няма да са диетични

.
Източник