Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:39 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Оладушки
Сготвено на: 09 Яну, 2005 3:11 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това са малки тестени изделия, които се пържат подобно на нашенските мекици. Тези са идеални за захранване след пости или боледуване. Не са и кой знае колко калорични, така че си хапвам смело от тях.
Оригиналната рецепта на Светлана от Владивосток:
500 г кефир с висока масленост
2 с.л. захар
1 ч.л. сода, попарена с 1-2 с.л. вряла вода
сол на върха на лъжичката
брашно, колкото да се получи тесто, гъсто като сметаната едно време

А ето го и моя вариант:
В България трудно се намира кефир (дори и в Хит вече няма), затова купувам от най-евтиното кисело мляко (по 0.30-0.40 лв) и го разреждам с още 50 мл вода (а ако имате вкиснало мляко, стават още по-хубави!). Не помня, колко беше гъста сметаната едно време, затова след дълги опити стигнах до количеството 1 ч.ч.(250 мл) и 2 с.л. от най-големите брашно. Солта, захарта и содата са според оригиналната рецепта. Добавям и 1.5-2 с.л. олио в тестото.
Изливам от тестото със супена лъжица в нагорещен тефлонов тиган без мазнина. Като се поизсушат отгоре и станат на дупчици, се обръщат.
Може да се пържат и в мазнина, стават много вкусни и хрупкави, но вече няма да са диетични :( .

Източник


Last edited by biskvitka on 15 Яну, 2006 7:24 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Оладушки
Сготвено на: 16 Фев, 2005 12:32 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Звучи добре...само да попитам не е нужно сместа да престоява,така ли?


 Profile  
 
 Рецепта: Оладушки
Сготвено на: 16 Фев, 2005 8:28 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не, забъркваш и веднага 'пържиш'. Моята хитринка, за да ми е горещ котлона, първо сварявам чая и след това на същия котлон мятам тигана.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2005 10:05 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Така изглеждат в тигана, като са запържени само от едната страна:
Image
(държа да се видят дупчиците)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB