В моите диетични десерти намалявам мазнините, а без мазнини се правят предимно кремчета.
КРЕМ ОТ ИЗВАРА
-----------------------
За две сериозни порции:
- 300 г извара
- 300 г пресни плодове (може и от компот, но вече не е диетично)
- 1-2 с.л. мед
Изварата се претрива през сито, към нея се добавят меда и плодовете, пасирани или нарязани на кубчета и всичко се разбърква. Може да се охлади или да се консумира веднага.
По същия начин се прави и желирано кисело мляко, с тази разлика, че се добавя и
желатин.
А ето и нещо по-празнично:
ЖЕЛИРАНАТА ТОРТА НА СЕСТРА ЧУКАЧЕВА-----------------------------------------------------------
продукти
- 1 кутия кръгли ронливи бисквити
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 ч.ч. захар (или каквото употребяваш)
- 2 пресни яйца
- 1 компот
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 2 пак. ванилия
- 2 пак. желатин (на Dr. Oetker)
На дъното на тортена форма се натрошават бисквитите и върху тях се излива смес от киселото мляко, захарта, ванилиите, орехите, жълтъците и белтъците, разбити поотделно и половината желатин. Сместа се охлажда в хладилника, докато се стегне.
Върху повърхността на тортата се нареждат плодовете от компота и се заливат със сока, в който е разтворен останалия желатин. Отново се прибира в хладилника, докато и компотът се желира.
[hide]между другото, точно с тази торта спечелих сърцето (или стомаха) на моя съпруг

[/hide]