inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Окт, 2014 2:55 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пюре от спанак
Сготвено на: 17 Фев, 2008 4:03 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Много дълго време пробвах какви ли не варинти за това пюре, но мисля че най-сетне му хванах чалъма :)

За 4 порции гарнитура:
- 500 гр. пресен спанак
- 1 малък или среден морков (според вкуса)
- 1 равна ч.л. ситно накълцан или сушен копър
- щипка сушен или ситно нарязан пресен магданоз

В литър вряща вода (в дълбока тенджера) се слага предварително почистения и измит спанак. Вари се 5 мин. като листата се обръщат няколко пъти за да мога да се обработят равномерно. В предварително подготвена купа с ледена вода се пръхвърля обработения спанак, за да се запази цвета и витамините. В много малко вода (колкото да може да се свари моркова) се задушава нарязаният на ситно морков (по желание може да се ползва и малко лук). Слагат се подправките и се прехвърля оцедения от водата спанак. Всичко се пасира много добре.
Към така приготвеното пюре могат да се добавят следните неща според диетата (в количества по вкус):
- сол (диетична)
- зехтин или масло
- заквасена сметана

Има още един вариант, при който се ползва само спанак, а след като се пюрира към него се добавя малко мед. Вкусът е много интересен и не сладни. Подходящо е за гарнитура на риби. Медът и захарта като цяло обаче не се препоръчват в диетичното хранене, така че всеки сам да си прецени.


 Profile  
 
 Рецепта: Пюре от спанак
Сготвено на: 17 Фев, 2008 6:57 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На мен повече ми харесва, когато морковът не е сварен, а е запечен в микровълновата, така вкусът му не е "измит".

Иначе пюрето е много яко и става и за бебета 8) !

:kiss: , Мег!


 Profile  
 
 Рецепта: Пюре от спанак
Сготвено на: 18 Фев, 2008 1:22 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Бисквитка ме изпревари :) . Когато не искам морквът да е "мокър" го правя в микровълновата, обикновено нарязан на кубчета и с много малко вода на дъното на съдчето. Като го затворя плътно се получава един напълно задушен морков, който идеално ще свърши работа за това пюре.


 Profile  
 
 Рецепта: Пюре от спанак
Сготвено на: 18 Фев, 2008 12:41 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
О, да в микровълнова става по-добре от варене във вода. Вкусът е като приготвено на пара, но е делеч по-бързо. Важното е че има алтернативи :)

Нарочно пропуснах класическата за пюре добавка от прясно мляко, тъй като то не се препоръчва в диетичните планове за възрастни хора поради много малките възможности на възрастния организъм да преработва лактоза. Но за бебешки и детски пюрета няма никакъв проблем да се използва прясно мляко. Дори напротив - доколкото съм запозната е по-удачно бебешките пюрета в периода на захранване да се правят с добавка на кърма...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB