Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:28 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: "Мляко" от ориз
Сготвено на: 21 Мар, 2008 11:09 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Като цяло повечето "млека" са от ядки без предварително накисване. Има обече няколко ядки и семенца, при които се получава по-добре с накисване (например слънчоглед). За соята накисването е задължително, макар че соята търпи най-сложно преработка за получаването на "мляко". При ориза може да се направи с накисване или без накисване, но според мен ефектът от двете технологии е различен по отношение на хранителните вещества и в този смисъл с накисване е по-полезния вариант. Оттук си правя заключение, че за да пусне нещо като "мляко" пшеницата трябва само да се накисне за 12-24 часа, без да се покълва. Но не мога да твърдя за резултата със сигурност :-?

Ето няколко различни рецепти за ориз (по аналогия могат да се ползват и други зърнени като ръж, овес, ечемик и пр.)

Вариант 1 - накисване
1 чаша неполиран ориз измива и се накисва за 12 часа в 2 чаши вода. Пороплаква се след накисването и се слага в блендер заедно с 2-3 чаши топла дова (в зависимост от желаната гъстота). Пасирасе възможно най-финно (1-2 мин в блендер) и се прецежда, за да се отстранят по-едрите частици. Може да се добави ванилия и някакъкв подсладител по желание. Това обаче е само за вкус и не подобрява хранителните свойства, напротив.

Вариант 2 - без накисване
1 чаша измит неполиран ориз
4 чаши гореща вода
Оризът се залива с горещата вода и се оставя да престои 1-2 часа, след което се пасира (или пюрира в блендер) и се оставя да престои още 1/2-1 час. Пюрира се отново и се прецежда за отделяне на по-едрите частици.

Вариант 3 - без накисване, по технология подобна на соевото мляко
1 чаша измит неполиран ориз
4 чаши гореща вода
Оризът се залива с горещата вода и се оставя да престои за 1-2 часа. Оцежда се и залива с 2,5 чаши студена дова. Пасира се на едро с пасатор и се оставя да заври, като се разбърква от време на време. Слек като заври, огънят се намаля и се оставя да къкри като продължава да се бърка още 20 мин. Към така получената смес може да се добави още 1 чаша вода за получаването на повече (но по-рядко) мляко. Сместа се прецежда през тензух като за по-бърз резултат могат да се съберат краищата на тензуха и де се притисне сместа докато отдели максимално количество мляко.


 Profile  
 
 Рецепта: "Мляко" от ориз
Сготвено на: 21 Мар, 2008 12:25 pm Пет 



За какво се използва това мляко?


  
 
 Рецепта: "Мляко" от ориз
Сготвено на: 21 Мар, 2008 1:13 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Използва се за пиене или приготвяне на накои ястия; това "мляко" е едина от възможностите за вегани и всички с алергии и непоносимост към животинското мляко. Не става за печива, защото няма състава на животинското мляко.

Вкусът и плътността на оризовото мляко могат да се подобрят (става по-мазно и плътно) като към него се добави "мляко" от ядки (най-добре става с кашу, но и всякакви бели ядки са подходящи), ванилия или друга есенция според вкуса.

Може да бъде подсладено с фруктоза, глюкоза, обикновенна рафинирана захар, но е въпрос на лична преценка.

Получават се интересни "млечни" шейкове ако се смеси с пасирани плодове; както и сладоледени кремеве ако се прибавят разбити на скреж замразени ягоди или банани.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB