Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:38 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 25 Мар, 2008 1:32 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
За много вегани стои въпросът с набавянето на аминокиселините, които човешкото тяло не синтезира. Установено е, че най-добре (лесно) това се получава когато в рамките на едно хранене (или един ден) се поемат различни комбинации от белтъчини и въглешидрати - поне два вида бобови + ядки и житни. Ето една лесна и приятна рецепта за постигането на този баланс:

Съставки:
- равни количества нахут и шарен боб (цветът става по-интересен с него, иначе са много белезникави)
- стар или пресен лук (на 200 гр. бобови, една малка глава стар лук; пресният е според вкуса стига да е съвсем ситно нарязан)
- магданоз (пресният магданоз увеличава влажността на сместа, сухият отнема съвсем малко)
- червен пипер, лют червен пипер, черен пипер, кориандър, кимион (в количества според вкуса и предпочитанията)
- фини овесени трици или средата на хляб "Бонус" или сусамово брашно или смес от трите, според влажността на сместа, докато стане годна за омесване и правене на бургери (овесените трици са с неутрален вкус за разлика от царавечните брашно, което също няма глутен; освен това спомагат за подобряване на храносмилането и съдържат доста полезни вещества; хлябът привада много приятна мекота и пухкавост, но съдържа глутен; сусамовото брашно подобрява вкуса и ги прави по богати (мазни), но съдържа 20% мазнини, които при печене променят структурата си)

Нахутът и бобът се накисват за 8-12 часа, след което могат да се сварят заедно в тенджера под налягане за 1 час. Това при положение, че бобът не е много твърд, иначе трябва да се варят по отделно, защото нахутат ще се разкашка при над 1 час варене. Проплакват се и се изсипват в подходяща купа, където ще могат да се пасират. Прибавят се подправките, магданозът и нарязаният стар лук (ако се ползва пресен, се добавя след пасирането) и всичко се пасира до гладка смес. В зависимост от консистенцията на сместа се добавя някоя (или всички) зърнени добавки. Оформат се бургери с дебелина до 1 см. Пекат се в предварително загрята фурана на 200-220 С (аз ги пека върху хартия за печене и така избягвам нуждата от мазнина). Проверяват се дали са готови по стандартия начин с клечка или вилица. Не е необходимо да са съвсем сухи отвътре. Поднясат се със сос от сурови ядки. Това може да е "мляко" или "кисело мляко" подправено с пресен лук, магданоз, копър, лимон, кориандър, чесън, комион, черен пипер и диетична сол, всичко в комбинации според вкуса. Ако е достатъчно пикантно обаче няма нужда от сол.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB