Прави се като всички останали кисели "млека" от ядки, но това става убийствено вкусно! Направих от него бял сос със ситно нарязан пресен чесън, лимонов сок и малко подправки, и съпругът ми каза, че е несравнимо по-добър от соса за фалафели на арабите
Сега за "млякото":
- оцедената суровадка от 1 натурална Активия (има и напърно безказеинов вариант само с водица, но не става същото)
- 150 гр. белени бадеми (в случая бланширани от Билла)
- питейна вода
Бадемите се смилат на брашно (използвам електрическа кафемелачка). Прибавя се вода според желаната гъстота (и имайки предвид, че количеството суровадка от 1 Активия е около 150 мл) и хубаво се разбърква, така че да е максимално хомогенно. Загрява се порядъчно, но все пак да може човек да си сложи пръста вътре за няколко секунди. Добавя се суровадката, разбърква се добре и се прелива в буркан (при мен са две по-малки за удобство). После се процедира като за обикновено кисело мляко - покрива се с тензух (или кърпа), оставя се на топло за 12 часа, оставя се да поизстине още малко и се прибира в хладилника. След още 12 часа е готово

. Бактериите са се понаяли, поразтворили са частиците бадем и са образували гъста смес, а част от водата се е утаила. Аз го разбърквам преди употреба, защото иначе е твърде сладко
