Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 10 Авг, 2020 2:34 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Ное, 2008 10:18 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Понеже е сезонът на карфиола и броколито, а аз съм фен особено на второто, ето една много диетична и простичка рецепта:

за 2 порции
1 средна глава броколи
2-3 с.л. сушени зеленчуци
150 гр. тофу (имам предпочитания към марката, но ще ги спестя тук)
2-3 с.л. зехтин
(по желание калиева сол)

В широк тиган се загрява малко вода и се слагат зеленчуците да поврът десетина минутки. Нарязаното (или накъсано) на малки розички броколи се слага отгоре, така че да поомекне малко. Всичко се изсипва в подходяща тавичка (аз предропичатам йенско стъкло), достътачно широка, за да се получи един слой "розички" само. Отгоре се настъргва тофуто и се слага да се запече само на горния нагревател на фурната (предварително загрят). Готово е когато тофото порозовее. Изважда се и като поизстине малко се поръсва със зехтина (евентуално калиева сол)
Целта на приготвянето и слагането на броколите първо на пара в тигана е да се сготви като прекара минимално време при температура над 100 С (което е неизбежно във фурната) и същевременно да имаме хубаво запечено тофу (не повече от 10 мин му трябват)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2008 11:44 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
Понеже е сезонът на карфиола и броколито

Браво! Прекрасна рецепта! :clap:
Само бих ти препоръчал за експеримент да заместиш зехтина (аз ползвам само зехтин...) изцяло или 50:50 с течен маргарин. На Белла е добър.
Така ще получиш много по-добър аромат, без да нарушиш диетичността на рецептата, защото, каквото и да си говорим, зехтинът не е върхът като аромат... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 2:00 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Готин, за веганскато и ароматите си прав,но за здравословното... аз бягам като дялол от тяман от всекакви маргарини и прочее творения на химическата индустрия....
В моята кухня зехтинът е само Екстра Върджин и само "суров", т.е. без топлинна обработка.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 5:47 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
Готин, за веганскато и ароматите си прав,но за здравословното... аз бягам като дялол от тяман от всекакви маргарини и прочее творения на химическата индустрия....
В моята кухня зехтинът е само Екстра Върджин и само "суров", т.е. без топлинна обработка.

Разбира се, по тази тема вече отговорих в постинг в раздела "Фюжън", напълно съм съгласен и аз правя същото от години (с изключение на калиевата сол...Противна ми е до отвротителност, предпочитам да си ям изобщо без сол.).
Впрочем, отдавна съм установил, че лимоновият сок в малко количество съвършено успешно ми замества солта.
Но, все пак, и това е въпрос на много персонално усещане за вкус, т.е., като съвет също не е универсално.
Въпросът е, че от чисто гастрономска гледна точка, понякога като нюанс ми е необходим аромат на часло.
Ако имаше такъв синтетичен не бих се подвуомил да го използвам, но дори и не съм чувал.
Със сигурност има, но явно не за широка употреба.
Иначе направих твоята рецепта с броколито и стана възмутително хубава... :P Разбира се, без калиевата сол...Хич не съм й фен...
Използвам случая пак да те поздравя за рецептата! :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB