Тези мъфини стават много лесно във форма за донъти, тъй като тя предлага подховящ размер от около 2 см до горещите повърхности, което е идеално за безглутенови смеси (без изкуствени подобрители). Стават меки, пухкави и много сочни - все едно са правени с две чаши мазнина!
Солен вариант (количество за донът-форма с 12 гнезда):
8 с.л. царевично брашно
8 с.л. оризово брашно
2 с.л. брашно от елда
4 с.л. брашно от просо
1 пълна ч.л. сода за хляб
3 с.л. лимонов сок (или земенен с 2-3 ч.л. лимонтозо)
3-4 средно големи моркова
към 600 мл пресечено мляко от нахут (пресича се със лимонов сок и морска сол като тофуто) - сместа трябва да е достатъчно гъста, за да може да се радсипва във формите с лъжичка
подправки: по желание могат да се добавят чубрица, червен пипер (аз сложих брашно от коприва защото по друг начин не мога да го понасям, а ми е ценна храна), босилек или каквото друго ви харесва плюс нарязани наситно кисели краставички или броколи или печена чушка.
Смесват се много добре сухите съставки. Към тях се прибавят настърганите насътно (и/или пасирани) моркови, други нарязани на ситно зеленчуци и се разбърква добре. Накрая се добавя пресеченото мляко от нахут и лимоновия сок, разбърква се и се пълнят предварително намазаните с малко мазнина гнезда на формата. За всяко гнездо ползвах по 1 (!) капка слънчогледово (по липса но по-подходящо) олио разнесено много старателно с помоща на домакинска четка. Пече се докато придомие розово-кафеникав цвят. (в моята смотана фурна това беше към 25 мин на 220-230С). Печката се изключва и се оставят да постоят няколко минути вътре. Изваждат се и се намушкват и от двете страни с вилица, за да може да се изпари остатъчната влага. По-желание се намазват с масло (попива моментално!). Ето как изглеждат:
Сладък вариант
Брашната, млякото от нахут, содата и лимона са в същото количество.
Вместо моркови се ползват 2 настъргани ябълки или 2 пасирани банана. Добавя се джинджифил или канела, за да се предотврати ефекта от озахаряването на брашната от фруктозата. Като добавки се слагат предварително накиснати за 2-3 часа и нарязани на по-дребни парченца стафиди, сушени кайсии или сливи. Накиснати, сушените плодове стават по-меки и "леки", не падат на дъното на сместа и придават допълнителна сочност на мъфините.
Количеството от 12 еднакви мъфина е доста голямо, ако само 1 човек е на диета - има да си ги яде цяла седмица! Но формата за донъти позволява само няколко чашки да бъдат напълнени с тези мъфини - сладки и/или солени, а останалите - с обикновени глутенови смеси или зеленчукови смеси със сирена(или с окара), смес за бобени кюфтенца или каквото там му хрумне на човек (при мен беше смес за фалафели

)