За 8 кюфтета стандартен размер
1 ч.ч. едла
2 ч.ч. вода
готова подправка за кайма (без сол и натриев глутамат) или личните ви предпочитания
сушени зеленчуци (без сол и натриев глутамат) в количество според предпочитанията (аз ръся яко

)
1 малка глава лук или 1 стрък зелен лук
Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
Изплаква се много добре под студена вода. Пасира се с малко вода без да се цели съвършено гладка смес. Сушените заленчуци се слагат в много малко вода няколко мин. на огъня, колкото да си пуснат ароматите. Прибявят се към пасираната елда, слага се нарязания наситно лук и другите подправки.
Разбърква се добре и се оформят кюфтета като за скара, които се пекат 20-25 мин при 200С (аз ги пека върху хартия за печене)
Готовите кюфтенца могат да се полеят с някакъв сос с чесън - много добре се получава или само с малко зехтин и счукан чесън.
Освен вкусно и диетично, е и супер-евтино.