Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:50 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Юли, 2005 9:02 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
САЛАТА ОТ КАЛМАРИ СЪС СОС "МОРНЕ"
========================================

ПРОДУКТИ:
2 почистени калмара,
1 средна глава лук,
1 с.л. лимонов сок,
настъргана кора от половин лимон,
сол и бял пипер на вкус,
5-6 с.л. сос "Морне".

ПРИГОТВЯНЕ:
Калмарите се сваряват 1/2 час в подсолена вода.
Нарязват се напречно на кръгчета и всяко кръгче на три ивички.
Лукът се нарязва на полумесеци, осолява се, намачква се и след престояване 15 мин. се изстисква от сока.
Калмарите и лукът се смесват, добавя се лимоновият сок, белият пипер и настърганата кора от половин лимон.
Изсипва се сосът Морне и всичко се разбърква.
Украсява се с резенчета лимон и клонка магданоз.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2005 9:58 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Половин час не е ли малко да се сварят калмарите? Опасявам се, че ще останат като гума. Иначе ... :knife: :ligi: :mop:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2005 10:02 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Половин час не е ли малко да се сварят калмарите? Опасявам се, че ще останат като гума...

Те се 'сгумват' от прекалено варене, не от недоваряване.
Аз ги пробвам с клечка или шиш, когато не ги готвя в микровълновата :mrgreen: , щото калмари има всякакви - малки, големи и т.н.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2005 12:48 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Половин час не е ли малко да се сварят калмарите? Опасявам се, че ще останат като гума. Иначе ... :knife: :ligi: :mop:


Biskvitka ти е отговорила напълно адекватно, но и аз да допълня - ако искаш да няма фалове при варенето - в тенджера под налягане за 5-6 мин. след повишаване на налягането.
Наистина има различни по размер калмари, естествено, по-големите са по-дърти и съответно, по-жилави.
Точно затова се правят и най-напред варени, а след това панирани, защото при панирането още веднъж се задушават.
А за салата трябва да са добре сварени и в никакъв случай жилави.
Там е майсторството при правенето на такава салата.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2005 11:21 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Опа, Йеха :clap: . Направо ми се напълни устата със слюнка :ligi: . Това се казва салатка, на това му викам мезенце! ( Не знаех, че калмарите се сгумвали от много варене :-? . Значи затова досега съм ял гумени калмари :x . Ето на - казах ли ви да не преварявате :!: )


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юли, 2005 11:52 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Хайде някой да направи бързо тази салата и да покани Канибала и мен на дегустация, моля! Че и аз кат него окапах вече пода!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 12:41 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Купил съм си килце калмари, които сега отлежават във ФРИЙЗ-ера. Връщам се от Благоевград и като ги сготвя ще ги занеса на Черни връх и там ще поканя Алеко да ги изядем. Алеко, какво пиене иска според теб тази салатка? ( :drunk: ) И къде е Русокоска в края на краищата!? :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 2:55 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Да се набъркам и аз - иска мастичка :oops: А не може ли да е някъде по-долшку от Черни връх и да има рампа за временно инвалидизирани? Е, това последното не е задължително - ще прелетя на крилете на лакомията. Браво за таз салатка!


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 12:20 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И аз като Антоновица - хайде да е на по-ниско, че от високото ми се качва тестостеронът! :mrgreen: Поне на "Алеко" не можем ли да го направим?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB