Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:25 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Юли, 2005 2:11 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Много се чудих дали това ястие е салата или е ядене, май е нещо средно, но го поствам при салатите.

САЛАТА ОТ КАЛМАРИ И ПУЕШКО ФИЛЕ С КИВИ И ГАРНИТУРА ОТ ПАТЛАДЖАНИ
========================================================
(за пръв път измислям салата с гарнитура. Какво ли не прави щуротията...)

ПРОДУКТИ:
300 гр.почистени калмари,
200 гр.пуешко филе,
3 белтъка,
2 средни глави лук,
3 чушки Сиврия,
1 среден патладжан,
4 бр. киви, възможно най-зеленото и твърдо, което намерите,
1 скилидка чесън,
1 люта чушка,
2 с.л. олио,
1/2 ч.л. зехтин,
1/2 ч.л. захар,
сокът от 1 лимон,
настърганата кора от 1/2 лимон,
1 връзка магданоз,
сол, морска сол, бял и червен черен пипер на вкус и по целесъобразност.

ПРИГОТВЯНЕ:
Основни уреди - тенджера под налягане и тиган. За предпочитане тиганът да е с незалепващо покритие. И котлон, за предпочитане газов.
В тигана се пържи всичко без да се почиства, само се долива по малко мазнина, така ароматите от пърженето на предния продукт преминават като подправка при пърженето на следващите.
Предварително приготвяне на основните продукти:
В тенджерата под налягане, в присъствието на 2 л. вода (после от бульончето правим прекрасна супа...) изсипваме калмарите цели и пуешкото филе на тънки пържолки, 1 гл. лук на едри парчета, 1 ч.л. морска сол.
Варим от повишаване на налягането 5 мин. Оставяме ги в бульона до частичното му изстиване, след което ги изваждаме и отцеждаме добре.
Калмарите нарязваме на ивички, (а по-точно на пръстени с ширина 6-7 мм., срязани до лентичка и лентичката нарязана на три парченца), а пушкото филе - на жулиен.
Бульончето запазваме за супа тип "Рибена чорба".
Кивито обелваме и нарязваме на средни кубчета.
Правим дресинг от лимоновия сок и зехтина.
Една връзка магданоз нарязваме много наситно.
КАЛМАРИТЕ И ПУЕШКОТО:
Белтъците разбиваме много леко с малко сол.
В загретия тиган сипваме няколко капки олио, изсипваме белтъците и пържим като омлет на среден огън докато побелеят.
Изваждаме ги и като поизстинат ги нарязваме на произволни парченца.
В тигана изсипваме 1/2 с.л. олио и го сгорещяваме добре, изобщо, месото и зеленчуците пържим на много висока температура за кратко време (поклонник съм на китайските технологии).
Изсипваме калмарите и пуешкото филе и пържим при непрекъснато разбъркване 1 мин., добавяме нарязаните белтъци, объркваме и сваляме от огъня.
Изваждаме, отцеждаме и поръсваме с малко едросмлян бял и червен пипер, но след като изстинат напълно.
Смесваме с кубчетата киви и настърганата лимонова кора и объркваме.
ГАРНИТУРАТА:
Патладжаните измиваме и нарязваме на кубчета около 2 на 2 см. или малко повече.
Чушките почистваме и нарязваме на средноедри парчета, но не на пръстени.
В тигана доливаме 1 1/2 с.л. олио и поставяме кубчетата патладжан и лютата чушка, нарязана на ивички да се пържат, разбъркваме няколко пъти и посоляваме.
Когато патладжаните се позапържат, т.е.,започват да поомекват, добавяме чушките и пържим още не повече от 2 мин. Целта е патладжаните да са напълно изпържени, а чушките частично, за да са хрупкави.
Добавяме скилидката чесън, нарязана наситно, не смачкана или счукана.
Изваждаме изпържените зеленчуци в отделен съд и поръсваме с няколко капки лимонов сок, не разбъркваме, за да не разтрошим омекналите вече патладжани.
КАНАПЕТО:
Втората глава лук почистваме и нарязваме на средно ситно, посоляваме и наръсваме с малко захар. Оставяме 5 мин. да престои, отцеждаме отделения сок и изстискваме. Объркваме с голямо количество нарязан (може и на по-едро) магданоз.
СЕРВИРАНЕТО:
Сервираме в чиния, в средата на която като канапе слагаме от лука, върху него поставяме от калмарите и пуешкото филе, поливаме обилно с дресинга и поръсваме с магданоз, а отстрани, в полукръг, слагаме достатъчно от гарнитурата.
Да ви е сладко! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2005 1:27 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това определено ми хареса, особено заглавието!

Лелееее, колко много имам да наваксвам като ми свърши изгнанието! Ама тогава вече няма да съм "леко закръглен", а ще бъда "много тежко кръгъл". Нищо, зимъска ще отслабвам! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB