Обещах да напиша рецептата за патладжаните на Мама. Тя не е нищо особено, по-скоро е важна технологията и желанието, с което е приготвена - ето я:
1. Избираме си най-хубавите, черни, лъскави и ле-е-ко меки патладжани - количеството е по желание, т.к. те могат да седят дълго време в готов вид.
2. Измиваме ги и им махаме дръжките и онуй коло тях.
3. Нарязваме ги на шайби с дебелина не повече от 1см.
4. Осоляваме ги обилно, като ги разтърквам с длани, за да влезне солта добре в месото им. Не се притеснявайте за количеството сол - то после изтича с водата. Редим ги в гевгир и ги забравяме поне за 1ч., а може и повече.
5. След като сме си свършили другата работа, се сещаме, че трябва да се заемем с патладжаните. Тавата в която ще печем се застила с хартия за печене намазана с олио. Пускаме и фурната да се загрява на маскимум. От патладжаните е изтекла доста вода, но това не е достатъчно, трябва допълнително всички парчета да се изтискат добре, докато пускат вода. Като се смачкат при стискането, после се оправят много лесно. [hide]Ако нещо не е ясно, стискането става с ръчички

[/hide]
Изтисканите патладжани се редят плътно в тавата, намазани с олио от всички страни. [hide]И туй става с ръчички.

[/hide]
Слагаме във фурната и печем докато ни харесат на вид. Махаме готовите патладжани от тавата и редим следващите и така докато се свършат. По желание може покрай патладжаните да се сложат и пресни чушки севрия без да се чистят от семките, само леко намазани с олио.
6. Междувременно в купа сме нарязали много наситно копър, магданоз и чесън. Там се овалвт готовите патладжани (и чушки - комбинацията е супер) и се редят в съда, където ще ги съхраняваме. Накрая се поръсват с оцет или оцет, вода и малко захар, за тези, които не обичат много резкия вкус на оцета. За сол не пиша нищо, защото всеки ще си сложи на вкус, все пак първоначално сме ги осолили добре и те са поели колкото им трябва.