САЛАТА ОТ ХЕК С ОРИЗ ИЛИ АРАБСКИ КУСКУС
================================================
ОРИЗЪТ:
Описвам приготвянето на ориза, защото е различно от традиционното готвене на ориз.
В малка тенджерка се наливат 2 ч.чаши хладка вода, изсипва се 1 ч.чаша промит ориз, 1/2 ч.л. сол и се оставя да заври. Ври на среден огън 5 минути, изключва се котлона и се оставя под капак до пълното му изстиване.
Слага се 1 с.л. зехтин,1 ч.л. сок от лимон и настърганата кора от 1 лимон. Обърква се внимателно.
Оставя се в хладилника поне 1 час и след това се ползва.
Преди да се ползва за салатата се добавят няколко капки сусамово масло.
Ако предпочетем варианта с кускус (естествено, аз имам предвид истинския арабски кускус, който няма абсолютно нищо общо с нашия кускус, който е вид паста):
КУСКУСЪТ:
В 1,5 л. вряща вода с 1/2 ч.л. сол изсипваме 1 ч.чаша кускус (ако не ползваме оригинален няма значение дали е кускус или някакъв вид паста, подходяща по форма за салатата).
Варим 12-15 мин., за да се свари добре.
Отцеждаме и след като поизстине достатъчно добавяме 1 с.л. зехтин и още малко сол, объркваме и оставяме напълно да изстине. Подправяме с настъргана лимонова кора.
РИБАТА:
Рибата е хек или някаква друга бяла риба. Около половин килограм до 600 гр..
Почистената риба пускаме във вряща подсолена и подкиселена със сокът от 1/2 лимон вода. Варим 7-8 мин.
Изваждаме я, отцеждаме и оставяме напълно да изстине, след което я почистваме от костите и я начупваме на парченца. По желание подправяме с малко бял пипер.
ПРИГОТВЯНЕ:
Подправяме ориза с няколко капки сусамово масло и го смесваме с рибата.
Добавяме:
- 3-4 ситнонарязани рибки аншоа (или пастет от аншоа),
- половин топлопушена скумрия, накъсана на ситни парченца,
- 1-2 кисели краставички, нарязани много наситно,
- малка главичка лук, нарязан много наситно,
- шепа ситнонарязан магданоз,
- 1 ч.л лимонов сок,
- 1/2 ч.л. оцет балсамико,
- малко зехтин или олио и, ако е необходимо,
- още малко сол.
Разбъркваме. Оставяме за 1 ч. в хладилника.
Поднасяме както се сервира дробсарма, като се насипва в черпак или подходяща полусферична чашка с леко притискане и обръщаме в чинията за сервиране.
Поръсваме с няколко резенчета от щипки от раци "сурими" или пастет от аншоа, няколко зрънца червен хайвер и украсяваме със стръкче магданоз.
Забележка: Салатата става изключително вкусна ако се добави половин намачкано авокадо, но не го включвам в основната рецепта поради печалния факт, че този плодозеленчук все още е екзотика на нашия пазар и е порядъчно скъп за ежедневно ползване.
За гарниране на салатата може да се използва малко пастет от аншоа, разбит с малко майонеза, малко настърган лук, малко много ситно нарязан магданоз и няколко "листенца", (които всъщност са тичинки) шафран (може да се ползва смлян шафран, но опасността от имитация е огромна и почти 100% гарантирана...). С тази по-рядка яркожълта със зелени петънца смес може да се гарнира чинията около салатата.
Салатата става много успешно и с консерва риба тон или само с една цяла топлопушена скумрия.
|