Продуктите са на око и според наличностите:
- обезсолено бяло сирене
- кашкавал /може и пармиджано, но...
/
- “свежо” овче или краве сирене или моцарела
- сушени домати
- зехтин или олио
- босилек /накълцан пресен/
- няколко скилидки чесън
- каперси /ако е дал Господ/
Сиренето и кашкавала настъргвам на ситно ренде и размачквам с вилица, докато се получи пастет. Прибавям зехтин, нарязани на дребно парченца сушени домати, накълцан чесън, босилек и разбъркам добре отново. Накрая смесвам пастета с нарязано на ситни кубчета свежо сирене /колкото зарчета за табла/ и каперси.
Приятно е за намазване върху препечени кръгчета сусамен геврек или триъгълници ръжен хляб. Ако го сложите върху изпържени филийки патладжан и леко затоплите, докато се поразстопи, спокойно може да изиграе ролята на основно ястие. Може също да го изсипете в застлана с фолио кексова форма и след като добре се охлади, да го нарежете на филийки.
Какво да пийвате, сами си знаете!