Както вече споменах вече в друга тема много ми хареса рецептата на Raza ,затова си позволявам да я предложа на вашето внимание.
БАБА ГАНУШ
-----------------------
Баба гануш е пастет от патладжани, койта се поднася за закуска, за мезе, като салата и дори като самостоятелно студено ястие. Типичен арабски (египетски и ливански) специалитет. За тези които нямат тахан, предлагам вариант който фактически е като познатото ни кьопоолу.
Продукти:
1 патладжан - опечен, обелен и пюриран
2 – 3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.ч . сусамов тахан
1/4 ч.ч. кисело мляко
2 с. л. сусамови семена
2 скилдки чесън
1 с.л. зехтин
сол на вкус
Всички продукти се размесват добре до образуване на хомогенна смес.
БАБА ГАНУШ (Вариант)
-------------------------------
Продукти:
3 патладжана, сок от 1 лимон, половин чаша счукани орехи, 1 с.л. счукан чесън, 0.5 ч.л. червен лют пипер, 1 ч.л. кимион, 2 с.л. зехтин, сол на вкус
1. Изпичат се и се обелват патладжаните, пюрират се и се смесват с всички останали продукти.
2. Ако е много сухо, се добавя още зехтин.
Аз съм правила само първия вариант,но скоро ще пробвам и 2-ия.

нали съм патладажноманка както каза вече to4ica.
