Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Юни, 2019 5:48 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: Баба Гануш (Raza)
Сготвено на: 04 Сеп, 2004 11:14 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Както вече споменах вече в друга тема много ми хареса рецептата на Raza ,затова си позволявам да я предложа на вашето внимание. :)

БАБА ГАНУШ
-----------------------

Баба гануш е пастет от патладжани, койта се поднася за закуска, за мезе, като салата и дори като самостоятелно студено ястие. Типичен арабски (египетски и ливански) специалитет. За тези които нямат тахан, предлагам вариант който фактически е като познатото ни кьопоолу.

Продукти:
1 патладжан - опечен, обелен и пюриран
2 – 3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.ч . сусамов тахан
1/4 ч.ч. кисело мляко
2 с. л. сусамови семена
2 скилдки чесън
1 с.л. зехтин
сол на вкус

Всички продукти се размесват добре до образуване на хомогенна смес.

БАБА ГАНУШ (Вариант)
-------------------------------

Продукти:

3 патладжана, сок от 1 лимон, половин чаша счукани орехи, 1 с.л. счукан чесън, 0.5 ч.л. червен лют пипер, 1 ч.л. кимион, 2 с.л. зехтин, сол на вкус

1. Изпичат се и се обелват патладжаните, пюрират се и се смесват с всички останали продукти.
2. Ако е много сухо, се добавя още зехтин.

Аз съм правила само първия вариант,но скоро ще пробвам и 2-ия. :wink: нали съм патладажноманка както каза вече to4ica. :) 8)


 Profile  
 
 Рецепта: Баба Гануш (Raza)
Сготвено на: 19 Окт, 2005 2:47 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Някак си нетрадиционен ми е вкуса на тази рецепта. Може би заради сусамовия тахан, който силно ми напомня за тахан халва. Вероятно, ако не бях обременен с детски спомени за тахана, щеше да ми хареса, но сега на вкус ми стои сякаш ям неподсладена халва и кьопоолу едновременно. На жената, обаче, много й хареса. Пък било и полезно, заради сусама...


 Profile  
 
 Рецепта: Въпрос на вкус
Сготвено на: 19 Окт, 2005 8:14 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Въпрос на вкус и навици. И аз когато за първи път опитах солен тахан във вид на салата/пастет не го харесах. Бях свикнала със сладкия вариант - тахан и мед.
Друго не харесвам в тази салата - комбинацията от патлатжани и тахан. Предпочитам комбинацията от хумус/нахут и тахан. По-вкусна ми е.
А таханът е много полезен - особено за жените и вегетарианците, поради високото съдържание на калций.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB