Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:23 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пастет
Сготвено на: 22 Ное, 2005 10:31 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Рецептата е за 4 кексови формички - правя го в по-голямо количество, защото може да се съхранява ок.2 седмици в хладилник, увит във фолио.

Продукти:
500г телешки дроб, 1кг обезкостени телешки гърди, 2 средни патладжана, 250г суров бекон, 4 малки главички лук, 7-8 китайски ароматни гъби или сушени манатарки, ок.150г мариновани култивирани гъби от буркан, половин франзела, 5 яйца, 1 ч.л.млян черен пипер, 1 ч.л.сол /или повече, въпрос на вкус/, ½ ч.л.настъргано индийско орехче, 2 дафинови листа, едросмляна галета, лентички сланина.

Телешкото и бекона нарязвам на парчета, заливам с вода, колкото да го покрие, прибавям дафиновите листа и варя, като след 20-ина минути слагам и нарязаните дроб и лук, сушените гъби и обелените, нарязани на кубчета и отцедени от горчивия сок патладжани. Когато месото омекне, отцеждам всички продукти и ги оставям да изстинат. Междувременно накисвам франзелата в бульона от варенето и изстисквам добре. Смилам всичко заедно с маринованите гъби 3 пъти през най-ситната решетка на машинката за месо, прибавям яйцата и подправките и омесвам много старателно всичко. Намаслявам обилно формичките за кекс и ги посипвам с галета, нареждам на дъното лентички сланина, изсипвам от сместта до ¾ от височината им и пека 40мин. на 200о. Изваждам пастета от формичките след като е добре изстинал.
Поднасям го студен върху голяма дъска за рязане, отстрани подреждам малки чепки тъмно десертно грозде или касис (ако успея да намеря) и тънки кръгчета сладки жълти ябълки. Топъл бял хляб и добро розе /пенливо също/ са чудесната компания за този пастет.
И тъй като вече си мечтая за зимните празници - пастетът е добро решение за предстоящите именни дни или за ненадейния и необоснован глад към 11 часа на 01.01.


 Profile  
 
 Рецепта: Пастет
Сготвено на: 24 Ное, 2005 9:24 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Леле майкоооооо! Това колко самуна хляб изяжда!


 Profile  
 
 Рецепта: Пастет
Сготвено на: 25 Ное, 2005 9:40 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Леле майкоооооо! Това колко самуна хляб изяжда!

Това е за голяма компания, бе човек - остави самуните, знаеш ли колко вино изпива... И понеже ти е дошло до гуша от патладжани, ето ти зимния вариант - много добре отцедено и смляно кисело зеле :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Пастет
Сготвено на: 25 Ное, 2005 11:36 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Алеко написа:
Леле майкоооооо! Това колко самуна хляб изяжда!

Това е за голяма компания, бе човек - остави самуните, знаеш ли колко вино изпива... И понеже ти е дошло до гуша от патладжани, ето ти зимния вариант - много добре отцедено и смляно кисело зеле :mrgreen:


Тц. Не ми се връзва хич с кисело зеле. Предпочитам сините домати!


 Profile  
 
 Рецепта: Пастет
Сготвено на: 26 Ное, 2005 1:06 am Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
to4ica написа:
Алеко написа:

Тц. Не ми се връзва хич с кисело зеле. Предпочитам сините домати!

Ами поляците така го правят - звучеше ми и на мен шокиращо, но не е зле. Забравих да кажа, че е задушено в три води преди това...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB