Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:03 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Дек, 2005 3:53 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Моята " Салат Оливье"


6 картофа
3 моркова
2 гл лук
1-2 неголеми кисели краставички(~ 400 г буркан)
1 ябълка (не слагам)
200 г варено пиле (не слагам)
1 чаша зелен грах (~ 260 г отцедена консерва)
3 сварени твърдо яйце
1-2 буркана майонеза ( ~ 400 мл майонеза на Maggi)
сол
черен пипер

. Картофите и морковите се сварят с обелките ( най -добре предната вечер)..
. Обелват се и се нарязват на кубчета...
. Лука се нарязва на кубчета и се поставя в голяма купа..
. Добавят картофи, морковите, грах, нарязани на дребно кисели краставички и яйцата..
. Посолява се на вкус и се добавя майонезата..
. Добре се омесва и да остане поне 6 часа в хладилника ....

** Горе написах оригиналната рецепета от баба ....Но отдавна в моето семейство не се слага ябълка и месо... За разлика от "стандартната " руска салата тук има лук ..

Image
Image
Image

Добър Апетит !


Attachments:
Моята руска салата.jpg [32.5 KiB]
Downloaded 392 times
Отблизо.jpg [29.59 KiB]
Downloaded 372 times
Суров вид.jpg [31.12 KiB]
Downloaded 317 times
 Profile  
 
Сготвено на: 10 Дек, 2005 2:52 am Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Неотдавна се бях заровил из руската салата, та ако имате време четете тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Дек, 2005 12:34 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Чудя се дали не си попаднал на най-задълбоченото научно изследване за руска салата.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Дек, 2005 8:14 pm Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Туй може да го триеш веднага, само обяснявки и оправдавки са...

... Оня ден се бях заровил в нет-а, викам, чакай да видя как руснаците правят руска салата. Че стана еднаааааааа…
Първом, те не й казвали руска салата. То измишльотина като нашата шопска - такава салата НЯМА.
После, страшен спор се вихри, кой я е измислил, какво се слага и как. Все едно ние да си говорим за кавърма.
Направо ми се наду главата.
Та ето накратко за какво иде реч.

...
И не само това, въобще така се начетох, че два дена се чудих откъде да я подхвана. Виждаш обаче, че още в самото начало съм казал, че е компилация, а където съм могъл съм цитирал точно( от съображения да не стане много голяма писаница).

Тез ... Салат Оливье в братска Русия, Ensaladilla Rusa, Ensalada Russa, Stolicnyi Salat, Table Salad, Russian Salad, Salade a la Russe, Salata Rossiki в Гърция и Salad-e Olivieh чак в далечен Иран... рецепти ги има в студията на една грижливка, която също четох.

Големият всъщност спор, който се води по руските сайтове е, дали се прави с майонеза или със сос Провансал. Както и кой е бил първи, но корените на салатата са открити в руската кухня, така че... Пък и едва ли руснаците щяха да харесат така нещо, което да е супер ново и необичайно пък и от продукти, които не се намират всеки ден. Все едно нашата шопска да беше пробила с варената царевица, дето в Родината има лаф, че житото е за хората, а царевицата - за добитъка, да ме прощават тия които съм засегнал.

Затуй и дадох само линк, който му е интересно да направи две усилия - да качи сайта, че и да седне да чете.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB