Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:28 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Дек, 2005 12:09 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
За целта ни е необходима да приготвим майонеза от 3 яйца които счукваме в буркан от компот.Към тях прибавяме една препълнена чаена л-ка сол,ч.лка лимонтузу и олио до гърлото на буркана.Всичко разбиваме с ножа на миксера отдолу нагоре до получаване на еднородна смес.Ролцата от раците ги нарязваме на ситно и заедно с копър,сол и черен пипер ,ч.л-ка горчица прибавяме към майонезата и отново разбъркваме.Оставяме на студено 30 мин след което консумираме с питие по избор.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Дек, 2005 12:22 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Смятам да я опитам, много обичам ролца от раци.
Но ще ползвам готова майонеза. Може да е пълна с консерванти, но вероятността да се заразим със салмонела е много по-малка :twisted:

Лудетина прави подобна салата :facelick: , с малко по-различни подправки, и е божествена :bing:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Дек, 2005 7:56 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ееее, вие с тази салмонела! Сега през зимата опасността е много по-малка. А няма нищо по-вкусно от домашната майонеза!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 12:34 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Ееее, вие с тази салмонела!...

Алеко, миналата седмица, докато се подготвях за изпита по хигиена, прочетох за салмонелозата такива страшни неща, че косата ми още е настръхнала (това е една от причините да искам нова прическа :mrgreen:).
Има едни гадинки, които могат да заразят дори яйчниците на кокошките и яйцата бъкат от тях, още преди да бъдат снесени.
Само термичната обработка намалява броя на гадините (в малки количества те не са опасни).

Фидер, извинявам се за оф-топа :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 2:13 am Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Всичко за консервантите:
http://www.analytica-bg.com/pages/e/

... Може да е пълна с консерванти, но вероятността да се заразим със салмонела е много по-малка
...
И какво им е на консервантите или така, новоразсъдъци?!

Щото яйцата се проверяват така( ако някой е имал илюзии):
Във всяка по-голяма яйцеферма седи инспектор ДВСК на държавна заплата. Той си реди картони - по едно яйце от всеки хиляда - и като си направи картоните тича в лабораторията та ги проверяват за салмонелоза и прочие. Това най-малко три дна отнема. През туй време яйцата се ЛАГЕРУВАТ и не би трябвало да се експедират в търговската мрежа, докато не излезе ветеринарното свидетелство или по новому - сертификат. Ако се открие нещо цялата партида отива на боклука или поне не за хранителни цели. Яйченият прах не е решение на проблема защото технологията на получаването му не гарантира унищожаването на салмонелата, а освен туй може допълнително да бъде заразен при неправилно съхранение.
Все пак има светъл лъч в тунела и той иде от това, че рядко се употребяват сурови яйца( макар според изискванията варено яйце се счита за безопасно на 13-тата минута!!!), а крем-карамел, заливки всякакви трябва да се пекат поне 35 минути, за омлетите просто не ми се говори).
За щастие носачките така ги тъпчат с антибиотици( щото ако се намери салмонелозно яйце, познайте пък какво става с тях) та последните 30-тина години е нямало провал. Туй дето току го четете за дечица по детските градини става така: Купува домакинът яйца. После всичките лелки си подменят яйцата от в къщи с преснички. После става белята. Зареждахме една детска градина и съвсем случайно разбрахме тоя "механизъм" - нахалницата чакаше само да стоваря касата и пред мене си смени яйцата с нови. После престанахме, а аз се погрижих да се разровя и да проследя всичко в пресата по повод такива масови натравяния - в 99% от случаите според мен "механизмът" е този - лелките.

В България ежегодно се консумират 5 000 000 000( пет милиарда)яйца, защо си мислите, че баш вие ще попаднете на трите заразени?

Та... с яйцата - по-смело, човек не знае от какво пълнее - както казва тъща ми :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 10:11 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Браво! Ето един разумен човек!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 1:18 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
OK. Вие си яжте сурови яйца, а аз ще ви пратя Еднокрачко да ви разкаже как протича болестта.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 5:19 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А пък вие си яжте купешки майонези с Е 100 - 999!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB