http://www.impactpressgroup.org/pic.cgi ... 11PP&s=jpg - така се изсушава...
http://www.kirik.domino.bg/ - тук знаят как да го приготвят и поднесат...
От тези риби става чироз:
разред Perciformes -- Костуроподобни (Бодлоперки)
Сем. Carangidae -- Сафридови
род Lichia -- Лихии
Lichia amia -- Лихия
род Naucrates -- Риби лоцмани
Naucrates ductor -- Риба лоцман
род Trachurus -- Сафриди
Trachurus mediterraneus --
Черноморски сафрид - пролетен
Trachurus trachurus -- Атлантическо-средиземноморски сафрид
......
Сем. Scombridae -- Скумриеви
род Euthynnus -- Малък тунец (род)
Euthynnus alleteratus -- Малък тунец
род Sarda -- Паламуди
Sarda sarda -- Паламуд (Циганка, Торук) - има рецепта
Паламуд пастърма във форума
тук
род Scomber -- Скумрии
Scomber japonicus -- Кольос (Атлантическо-средиземноморска скумрия)
Scomber scombrus --
Скумрия (Обикновена скумрия) - оригиналният чироз, за съжаление след избиването на делфините през 50-60-тте години пътят и вече не е покрай нашите брегове и оттогава улов НЯМА. Може да се използва постната скумрия от Канарските острови - тя е почти кръгла в сечение и дребна - до 150-200 грама. Скоро се появи и гръцка скумрия - кольос - но старите рибари казват, че вкусът й не е същият( нашето море е по-сладководно - 18/1000 в сравнение със Средиземно - 35/1000)
Вижте тук:
http://more.info.bg/article.asp?topicID=233&issueID=850
род Thunnus -- Тунец (род)
Thunnus thunnus -- Тунец
разред Gadiformes -- Трескоподобни
Сем. Gadidae -- Трескови
род Gaidropsarus -- Морски налими
Gaidropsarus mediterraneus --
Галя (Морски налим)
род Lota -- Михалци
Lota lota --
Михалца (Налим)
род Merlangus (Odontogadus) -- Меджиди
Merlangus merlangus --
Меджид - не цапа, може да се носи в джоба и да се ръба като семки
род Merluccius (Merlucius) -- Мерлузи
Merluccius merluccius -- Мерлуза, вече позната като ХЕК и ХЕЧЕ
А се приготвя за ядене така: на котлона - да позаухае, после - в хартия( може и вестник - да поомекне, после се прави на тресчици и - олио, оцет, копър...
За разтуха:
http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=23&W ... 55&Level=2