Мойте деца пък не обичат готвените зеленчуци, рупат сурови... затова и се израдвах на тази салата.
А по повод децата които не ядат зелени, червени, сурови или сготвени храни предлагам изпробван педагогически похват: "Вълшебния момент"
Доказано е че човек започва да "харесва" непознати храни след 16-то опитване (аз лично се убедих в това когато пробвах авокадо, отне ми 6 месеца да го обикна). Затова не слагайте "етикети" на децата, а им дайте време и възможност да променят мнението си ; всеки път им предлагайте да опитат храна която преди са отределили като "гадна" с обяснението че този път може да им хареса. За по-малките чудеса върши историата за вълшебния момент. "Вълшебния момент" е когато вкусът на "малкото" дете "пораства" и то почва да харесва храни които не е харесвало преди. Повярвяите ми няма дете което да устои на съблазънта да изживее вълшебен момент! Естественно историята трябва да се разказва често и с много лични примери (аз като бях малка не харесвах сладолед (наистина),но като пораснах (забременях) започнах да го харесвам), не се отчайвайте бързо, понякога отнема доста време...и разбира се първият вълшебен момент трябва да се отпразнува съответно!! След това зачестяват.. обещавам!
|