Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:02 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Фев, 2006 5:45 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Прочетено в Интернет…
Салатата на Цезар - това е истинското име - Caesar's salad
Гай Юлий Цезар е невинен!
Америка, двадесетте години на миналия век. Сухият режим, въведен от Президента Рузвелт, тласка хиляди калифорнийци да прескачат през уикендите до Мексико за по някоя и друга чашка.
В граничното градче Тихуана ресторантчето на италианеца Цезар Кардини се претъпква от тълпите туристи. Кухнята е в паника - не достигат зеленчуци.
Тогава вдъхновението( а може би и неволята?) го спохожда и той решава да направи салата - проста и бърза - по която американците да си паднат и да я направи пред очите им - направо край масата.
Цезар Кардини в действие…
Използвайки съставки, които са основни за италианската кухня - маруля( ромен или коз), чесново олио, сол и черен пипер, лимонов сок, пармезан, хлебни крутони, малко сос Уорчестър( Worcestershire sauce) и рохко яйце, той сътворява салата, която изглежда толкова добре, че от всяка маса в ресторантчето си поръчват такава.
През годините става популярно да се прескочи до Тихуана за по една Салата на Цезар - Кларк Гейбъл, Джийн Харлоу и кой ли още не - клюкарските колонки се пълнят, а с това допринасят и за популярността на Салатата.
През 1948 година Кардини се местят в ЛА и скоро хората започват да търсят дресинга за Салатата на Цезар - това поставя началото на цяло предприятие за производството, опаковката и доставката му по целия свят.
В 1953 година Парижкото Дружество на Епикурейците провъзгласява Салатата на Цезар, имайки предвид че е сътворена в Мексико, за "най-великата рeцепта от Америките за последните 50 години".
Днес в много ресторанти, а и у дома, към Салатата на Цезар се добавят съставки като пилешко, скариди, омари - така тя се превръща в основно ястие. Най-често срещаните добавки са аншоа и винен оцет, които не са присъствали в оригиналната рeцепта, макар сосът Уорчестър( Worcestershire sauce) да носи такъв привкус.
По свидетелството на Роза Кардини - наследник на Компанията за салатен дресинг Кардини - ето как се прави:
Салатата на Цезар…
Продукти:
за 4 порции
1/2 чаена чаша кубчета от вчерашен хляб
3/4 чаена чаша чесново олио
2 малки салатки ромен или коз
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
2 яйца рохко сварени( <1 минута)
сокът от два средно големи лимона
8-10 капки сос Уорчестър( Worcestershire sauce)
1/2 чаена чаша прясно настърган пармезан
Приготвяне:
Чесново олио: 4-5 скилидки чесън, обелени и на четвъртинки, се накисват в зехтин( Extra Virgin) и престояват на стайна температура от няколко часа до 5 денонощия.
Хлебни крутони: Фурната се загрява до 110 градуса по Целзий. Хлебните кубчета се разстилат на един ред в тава или върху ламарина за печене и се наръсват с 1/4 чаена чаша чесново олио. Разбъркват се често и се пекат, докато станат златисто кафяви - около 2 часа.
Салатките се измиват, подсушават и се поставят в хладилник за да са хрупкави. Кардини отначало е оставял листата цели и салатата се е ядяла с ръце, по после е започнал да къса външните листа на парчета по 4-5 см, а цели е оставял само вътрешните листенца върху кочанчето. Така Салатата е можело да се гребе с вилица.
В голяма купа се поставят салатените листа и се заливат с 1/2 чаена чаша чесново олио. Прибавят се солта и черния пипер и леко се разбърква. Рохките яйца се разбиват над овкусените листа салата, добавят се лимоновият сок, соса Уорчестър( Worcestershire sauce) и се разбърква два-три пъти. Добавят се хлебните крутони и настърганият пармезан и се разбърква леко още веднъж.
Забележете!
През последните години опасността от салмонела доведе до замяната на рохките с твърдосварени яйца или с майонеза.
Неотдавна нови възражения доведоха до препоръката чесънът да се бланшира за минута-две в мазнина преди поставянето му в зехтина, за да се избегне рискът от зараза с микроби, живеещи в почвата.

Като гледах-гледах - най-обикновена Великденска салата… обаааче с крутони!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2006 11:20 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Еха, каква изчерпателна информация! Значи пак пиенето в крайна сметка се оказва водещият мотив... Колко ли текили пийва туй Цезарово творение :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2006 11:23 am Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Според лимонЯ :mrgreen: и солта...
Но мисля да са джарали мескал, че то с едната гола текила... ;)
Баре от малко да се омаяват...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB