Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:32 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Мар, 2006 11:43 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
200 г млад спанак
малка червена салата
една кисела ябълка
150 г синьо сирене
1-1 1/2 ч ч разполовени орехови ядки
1 с л масло
1 ч л захар

заливка
2-3 с л зехтин
2-3 с л сухо шери или ароматизиран оцет
сол, бял / черен / пипер

В подходяща купа нарязваме салатата и спанака / ако е по-едър, отстраняваме средната жила /. Нарязваме ябълката на 4 , почистваме и обелваме, после нарязваме на тънки парчета и добавяме в купата. Прибавяме нарязаното синьо сирене и заливката, разбъркваме хубаво.

В малък незалепващ тиган разтопяваме маслото, добавяме захарта, като се разтвори и ореховите ядки, разбъркваме докато се карамелизират и изсипваме върху домакинска хартия.

С тях гарнираме всяка порция салата.

Тази салата не е традиционна и повече и "отива" вино.
Колкото по-различна зеления - толкова по-добре. Ако си намерите и листа от глухарчета - най-добре. Оригиналната рецепта е с field greens - или всичко от полето, което става за ядене.

:lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 12:04 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Шери или (Х)ерес...


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 1:07 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Аз този Херес намерих най-накрая !!! Ама като не ям спанак ... Ако сложа обикновена салата маруля ?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 1:09 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Сигур' става с всякакъв силаж :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 1:30 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
marabu написа:
Аз този Херес намерих най-накрая !!! Ама като не ям спанак ... Ако сложа обикновена салата маруля ?


И аз съм така. Бих го пробвал с айсберг примерно. Или с китайско зеле.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 3:42 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
yosif написа:
Сигур' става с всякакъв силаж :mrgreen:


Да, можете да го замените с крехка марулка, но нека бъдат поне два вида, видях че се продават и червени, може и цикория да се сложи.

Алеко, аз не бих сложила китайско зеле, мирише си на зеле, но ако пробваш кажи как е станало.

:lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 3:46 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
yosif написа:
Сигур' става с всякакъв силаж :mrgreen:


Да, можете да го замените с крехка марулка, но нека бъдат поне два вида, видях че се продават и червени, може и цикория да се сложи.

Алеко, аз не бих сложила китайско зеле, мирише си на зеле, но ако пробваш кажи как е станало.

:lol:


Абе, важното е да има за какво да се захванат орехчетата и сиренцето. Та в този ред на мисли - защо да не се замени силажът с някоя мръФка? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 3:53 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Отиде ми салатчицата....

Кажи какво искаш - силаж с мръвка или мръвка със сирене. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 7:13 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Отиде ми салатчицата....

Кажи какво искаш - силаж с мръвка или мръвка със сирене. :roll:


Хммм, труден въпрос. Абе, важното е да има мръФка!


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 7:20 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Еха, това е направо трепач!!! Браво! От най-любимките ми неща... Глухарчета няма да слагам - веднъж правих салата от тях и нямат никакъв вкус, само за пълнеж няма смисъл при толкова вкусни зеленяци.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 8:08 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Благодаря. :)

Листата на младите глухарчета леко нагарчат, с което обогатяват вкуса.
Но винаги рецептата може да се нагоди , тъй като знаем, че на вкус и цвет - товарищи нет.

:lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 8:18 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Листата от глухарчета, а също и ендивията трябва да се попарват предварително в леко посолена вода, за да изчезне горчивия им вкус( а заедно с това и витамините :mrgreen: )
Византийците много обичат салата от листа на глухарчета - тя е първата, която се прави по Великден.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 8:22 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
yosif написа:
Листата от глухарчета, а също и ендивията трябва да се попарват предварително в леко посолена вода, за да изчезне горчивия им вкус( а заедно с това и витамините :mrgreen: )
Византийците много обичат салата от листа на глухарчета - тя е първата, която се прави по Великден.


Е, защо да се попарват, те не са основен продукт, придават допълнителен привкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2006 2:16 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Подкрепям ..салата от глухарчета обожавам. Именно заради горчивия и привкус.. :) Друг е въпросът, от къде ще го набера в София ,че с тези кучета и автомобили.. :evil:
Не пипайте салатката!Идеално звучи (само дето нямам шери и ще ползвам балсамико)!


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2006 2:27 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
:) Подкрепям ..салата от глухарчета обожавам. Именно заради горчивия и привкус.. :) Друг е въпросът, от къде ще го набера в София ,че с тези кучета и автомобили.. :evil:
Не пипайте салатката!Идеално звучи (само дето нямам шери и ще ползвам балсамико)!


Оставям ти я цялата! Не съм Зайо, че да рупам глухарчета.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB