Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Яну, 2018 12:34 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Апр, 2006 11:00 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За 5 порции:

500 г пресни картофи
500 г пушена сьомга, нарязана на тънки и широки ивици
4 с.л. фъстъчено олио (или слънчогледово)
50 г есетров или друг хайвер за украса
1 с.л. хрян със сметана (консервиран) или 1 ч.л. настърган хрян
100 мл готварска сметана (избива се на сняг)
морска сол и черен пипер на вкус
10 листенца обикновен магданоз

За 'блатовете':
1. Картофите се измиват и обелват.
2. Настъргват се с ренде (в рецептата се казва 'с ръчно', явно не става с робот :roll:) и сместа се овкусява с морска сол (смляна) и пипер.
3. Изпържват се пет картофени палачинки, докато станат златисти.
4. По време на пърженето се притискат с шпатула, за да не останат сурови отвътре.

Крем:
Сметаната се избива на твърд сняг с хряна и сол и пипер на вкус.

Оформяне:
Върху плато се слага една картофена палачинка, на нея се подреждат три резенчета сьомга, около 2 с.л. от сметановата смес. Това се прави, докато палачинките свършат.
Отгоре се нанася остатъкът от сметаната, правят се розички от сьомга и се украсява с листенца магданоз и зрънца хайвер.

Поднася се с водка (или шльокавица :mrgreen:).

Източник

Забележка: рецептата все още не е тествана.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2006 5:55 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вай, вай! Не е нужно да бъде тествана, че да се разбере за каква вкуснотия става дума!

Ох, и това сутрин на гладен стомах!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 12:06 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Яну, 2008 11:53 pm Сря
Мнения: 4
Location: Стокхолм
Аз уча в Стокхолм и тази риба тук се намира за по малко пари (особено когато и наближава срока на годност) и реших да я сготвя.
Само че вместо сметановия сос сложих сметана, кисело мляко и гъби. Стана като сос и заливка. Вижте ги!




Attachments:
File comment: Крайният резултат
DSCI0036 (2).JPG [37.33 KiB]
Downloaded 2 times
File comment: Приготовлението
DSCI0034 (2).jpg [36.28 KiB]
Downloaded 1 time
 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 11:47 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Здравей gajev13, справил си се страхотно, и с тези чушки отстрани - красота, веднага да му се прияде на човек. :clap:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 4:05 pm Чет 



Мале, това ще се пробва моменталически просто :) Звучи и изглежда невероятно просто.


  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 11:32 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Бравооо, gajev13!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 11:46 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Яну, 2008 11:53 pm Сря
Мнения: 4
Location: Стокхолм
Biskvitka, виждам че не е изпробвана тази рецепта. Дано да се радваш че вече е. Стана по добре от колкото си мислех. Мисля да пробвам с нещо друго пак неизпробвано та да стане голямото мазало :lol: .


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2008 10:40 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
gajev13, не се ли получи прекалено мазно?

Сега се сещам, че 'блатовете' могат да се опекат от сварени картофи...
Относно мазалото от неизпробвани рецепти - идеята много ми харесва. Дерзай и ако всичките ти резултати са такива, сбъркал си професията :P :chef:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2008 11:35 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Яну, 2008 11:53 pm Сря
Мнения: 4
Location: Стокхолм
Не беше мазно. Както го описа един колега от общежитието "a little piece of Heaven"

Проблема с пърженето беше голям защото трябваше много да ги пържа за да не станат сурови. И съответно станаха малко по-златисти ... Ама като сложиш соса от горе ... Нема проблеми.

Соса беше страхотен... Препоръчвам го на всеки - Гъби (позапържени ама много малко), Сметана 10%, малко Кисело мляко, сол, черен пипер, копър, и ако не е гъст - брашно ама малко. Като престои в хладилника стяга и е супер :)

А относно професията - Много хора са ми го казвали но ... не бих я сменил.
Готвенето е удоволствие, не работа 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB