За 5 порции:
500 г пресни картофи
500 г пушена сьомга, нарязана на тънки и широки ивици
4 с.л. фъстъчено олио (или слънчогледово)
50 г есетров или друг хайвер за украса
1 с.л. хрян със сметана (консервиран) или 1 ч.л. настърган хрян
100 мл готварска сметана (избива се на сняг)
морска сол и черен пипер на вкус
10 листенца обикновен магданоз
За 'блатовете':
1. Картофите се измиват и обелват.
2. Настъргват се с ренде (в рецептата се казва 'с ръчно', явно не става с робот
) и сместа се овкусява с морска сол (смляна) и пипер.
3. Изпържват се пет картофени палачинки, докато станат златисти.
4. По време на пърженето се притискат с шпатула, за да не останат сурови отвътре.
Крем:
Сметаната се избива на твърд сняг с хряна и сол и пипер на вкус.
Оформяне:
Върху плато се слага една картофена палачинка, на нея се подреждат три резенчета сьомга, около 2 с.л. от сметановата смес. Това се прави, докато палачинките свършат.
Отгоре се нанася остатъкът от сметаната, правят се розички от сьомга и се украсява с листенца магданоз и зрънца хайвер.
Поднася се с водка (или шльокавица
).
Източник
Забележка: рецептата все още не е тествана.