Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Апр, 2018 10:23 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Юни, 2006 7:22 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
450 г патладжан, нарязан на 12 кръгчета
5 с л нерафиниран зехтин
4 с л оцет балсамико
1/4 ч л сол
1/4 ч л смлян черен пипер
1 ч ч натрошено бяло сирене
2 с л нарязан пресен босилек
3 големи домата, нарязани на 12 кръгчета
зехтиново песто

Загрейте фурната на 230 градуса.
Намажете парчетата патладжан с 4 с л зехтин, балсамовия оцет, солта и пипера.
Сложете ги в тава на 1 слой и печете около 15 мин, като ги обърнете веднъж.
Нека да изстинат в тавата.

В малка купа разбъркайте сиренето, босилека и останалата лъжица зехтин.

Сложете парче патладжан на плато за сервиране. Отгоре сложете 1 с л от сместа със сирене, после 1 кръгче домат, напръскайте с 1 ч л зехтиново песто, после още една лъжица смес със сирене, пак патладжан, продължете подреждането по същия начин - 3 парчета патладжан за един наполеон, последен е слоя сирене, накапан със зехтиново песто.
Направете същото с останалите продукти.
Сервирайте със стайна температура.

Зехтиново песто:
2 скилидки чесън, пресовани
2 ч ч листа босилек, непритиснати (свободно пуснати)
1 ч ч нерафиниран зехтин
1 ч л сол

В купата на блендер сложете чесъна, босилека и го пуснете да работи на висока скорост като прибавяте зехтина на слаба струйка, докато сместта стане хомогенна, подправете със сол на вкус.

Получава се 1 1/2 ч ч .

Пецептата е на Emeril Lagasse.
Източник http://www.foodnetwork.com/

:)

Добре е патладжаните да са продълговати, така че парчетата да са близки по диаметър.
Много добре си стават и на два слоя, три се режат по-трудно при консумация.
Ако са нестабилни със смачканото и подправено сирене - може да сложите цяло тънко парче или кръгче - зехтиновото песто овкусява достатъчно.
to4ica, аз години съм ги правила с "гумени" патладжани - балсамикото, сиренето, зехтина и босилека могат да оправят и най-безвкусните зеленчуци.


Last edited by IPA on 23 Юни, 2006 5:44 pm Пет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юни, 2006 7:24 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Не дълбай с длетото тънко, бе човек! Че докато излязат хубавите патладжани, направо... Това е страшно и прекрасно :clap:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юни, 2006 10:01 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
IPA, :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2006 9:34 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Господи, това наисти звучи божествено. Сега ще трябва да купувам от скъпите патладжани.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB