450 г патладжан, нарязан на 12 кръгчета
5 с л нерафиниран зехтин
4 с л оцет балсамико
1/4 ч л сол
1/4 ч л смлян черен пипер
1 ч ч натрошено бяло сирене
2 с л нарязан пресен босилек
3 големи домата, нарязани на 12 кръгчета
зехтиново песто
Загрейте фурната на 230 градуса.
Намажете парчетата патладжан с 4 с л зехтин, балсамовия оцет, солта и пипера.
Сложете ги в тава на 1 слой и печете около 15 мин, като ги обърнете веднъж.
Нека да изстинат в тавата.
В малка купа разбъркайте сиренето, босилека и останалата лъжица зехтин.
Сложете парче патладжан на плато за сервиране. Отгоре сложете 1 с л от сместа със сирене, после 1 кръгче домат, напръскайте с 1 ч л зехтиново песто, после още една лъжица смес със сирене, пак патладжан, продължете подреждането по същия начин - 3 парчета патладжан за един наполеон, последен е слоя сирене, накапан със зехтиново песто.
Направете същото с останалите продукти.
Сервирайте със стайна температура.
Зехтиново песто:
2 скилидки чесън, пресовани
2 ч ч листа босилек, непритиснати (свободно пуснати)
1 ч ч нерафиниран зехтин
1 ч л сол
В купата на блендер сложете чесъна, босилека и го пуснете да работи на висока скорост като прибавяте зехтина на слаба струйка, докато сместта стане хомогенна, подправете със сол на вкус.
Получава се 1 1/2 ч ч .
Пецептата е на Emeril Lagasse.
Източник
http://www.foodnetwork.com/
Добре е патладжаните да са продълговати, така че парчетата да са близки по диаметър.
Много добре си стават и на два слоя, три се режат по-трудно при консумация.
Ако са нестабилни със смачканото и подправено сирене - може да сложите цяло тънко парче или кръгче - зехтиновото песто овкусява достатъчно.
to4ica, аз години съм ги правила с "гумени" патладжани - балсамикото, сиренето, зехтина и босилека могат да оправят и най-безвкусните зеленчуци.