Ето, обещаната рецепта за патладжанената салата на "Егур,Егур".Източникът отново е същия -Юлиан Дюлгяров,главен готвач на ресторанта.
Карнъ салад (Салата корем)
Необходими продукти: (1 салата)
1 патладжан -средно голям
50 гр. краве сирене
1 домат
1 ч.л. горчица
2 стръка пресен босилек
1 ч.л. мед
1 ч.л. оцет балсамико
30 мл. зехтин
1/2 малка глава лук
мазнина за пържене
сол (за патладжана)
маслина за украса
Начин на приготвяне:
Патладжана се обелва на ивици и се нарязва на кръгчета дебели 1 см. Посолява се и се оставя настрана да му изтече горчивия сок. Изпържва се в сгорещена мазнина до златисто, оставя се да се отцеди от мазнината в/у кухненска хартия и да изстине.
Подреждаме парчетата патладжан в подходяща чиния, намазват се с приготвения предварително сос (от зехтина, горчицата, меда, балсамикото и половината опт босилека нарязан наситно - всичко това се пасира заедно). Върху патладжана се поръсва натрошеното сирене и се посипва с нарязания наситно лук. Върху тях се поставя нарязания на кубчета домат, поръсва се с наситнен босилек и украсява с маслина.
Приятен апетит!
П.С. Аз използвах бял балсамико и козе сирене, за съжаление лъжичката с меда ми беше малко препълнена, което в съчетание с по-сладникавия вкус на оцета... дойде в мааалко повече,
така че, внимавайте!
Иначе салата е страхотна и е много засищаща... аз лично можех само нея да вечерям. Ще я правя цяло лято.
Изпържвам си повечко патладжан, бам в хладилника и на другия ден идеално охладен с ледена ракийка... майко мила.