Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:47 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Окт, 2006 2:02 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Първо да кажа, че не е съвсем салата, щото се маже на филийка, но така му викат у Влашко, аз кво да направя. :lol:

Карфиол, сварен до много меко и много добре изстискан :!:
Майонеза
Горчица
Сол, черен пипер

Карфиолът се рамачква на пюреподобна субстанция, което аз правя на ръка, не знам с пасатор как ще е. Сол и черен/бял/зелен/розов пипер на вкус, прибавя се майонезата та да стане кремообразно и 1-2 препълнени лъжички горчица. Всичко се разбърква добре.
Сега, за количествата не мога да бъда конкретна, щото майонезата зависи от количеството карфиол, както и от индивидуалния вкус. При мен например на средна към малка главичка карфиол си отива една опаковка обикновена майонеза плюс лъжичка и половина горчица.
Ами това е, вкъщи много го обичаме, дано да одобрите, сега е сезона :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Окт, 2006 2:13 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Кхххммм. Малце множко ми се струва таз горчица. Няма ли да стане прекалено люто?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Окт, 2006 2:15 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ами зависи от вкуса. Ама една чаена лъжичка на една опаковка майонеза 250 гр. на мен ми е добре, да се усеща присъствието й все пак:)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Окт, 2006 5:41 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Окт, 2006 12:26 pm Сря
Мнения: 85
Location: София
Ако не беше от карфиол, (или цвекло) и на мен щеше да ми хареса, но уви-тези продукти не ги тача особено..... :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Окт, 2006 11:48 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
щото се маже на филийка

Ай, чудно, чудно, чудно, кой ще ти маже филии, направо със супена лъжица от копанката ще му налитам, както някои правели със сладоледа. Бравос, пиле


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 9:28 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Сега като се замислям... май хич не е много тази горчица. Май ще взема да направя тази салатка днес. Ама понеже съм по-мързелив и от г-н Мързелко, ще пробвам с пасатора.

А какво ли върви като питие към това? Винце? Имаме едно испанско бяло в кашонче, с него ще го пробваме.

А как ли ще е, ако се зармачкат и две вратни пържолки вътре? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 10:50 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Окт, 2006 12:26 pm Сря
Мнения: 85
Location: София
Алеко написа:
...А как ли ще е, ако се зармачкат и две вратни пържолки вътре? :mrgreen:

:lol: ААА,ако размачкаш 2вратни пържолки вътре, а после махнеш карфиола-чудо,чудо ще стане и направо минаваш към испанското вино....


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 1:01 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Преди малко хапнах от салатката, горчицата хич не е много, а е точно колкото теябва.

Не смачках карфиола, а го нарязах - срамота е да се пасира най-красивия есенен зеленчук.

Пиленце, беше много вкусно, благодаря! :flow:

[hide](Ще пробвам и с броколи и целина 8) )[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 2:38 pm Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Радвам се, че одобрявате :mrgreen:

Точице, да си призная и аз честичко я употребявам направо с лъжицата, гали небцето :)

Алеко, ти пък сега и вратни пържолки! (Става с всякво мЕсо) :mrgreen:

Междувпро, салатката става и с целина, но доколкото си спомням май там горчицата беше по-малко... не вярвах, че целината може да ми хареса като основен продукт за нещо, но бях приятно изненадана като я опитах :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 3:22 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
to4ica написа:
Куцо пиле написа:
щото се маже на филийка

Ай, чудно, чудно, чудно, кой ще ти маже филии, направо със супена лъжица от копанката ще му налитам, както някои правели със сладоледа. Бравос, пиле
Така и направих - само че вместо вилица, ползвах лъжица. Мисля, че ако се добави варен ориз (купен от Кауфланд) за плътност, ще си стане истинска салатка. В оригиналния вариант ми беше малко водниста.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 3:24 pm Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Шефе, не е водниста, ако наблегнете на изстискването, съвсем добре си е! Мисля, че Биски твърде много уважава карфиола, за да му причини това, което аз му причинявам като го стискам, стискам, докато капчица вода не му остане :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 3:37 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Чакам покана у вас на такваз салатка, Пък, ако ме изберат, пиенето ще от мен.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 3:46 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
...Мисля, че Биски твърде много уважава карфиола, за да му причини това, което аз му причинявам като го стискам, стискам, докато капчица вода не му остане :lol:

Вярно е :oops: Като си взема кошмица за варене на пара, може да е по-малко воднисто :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 4:25 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не е ли достатъчно да се изцеди в гевгир, що да мачкаме нежния карфиол.

Пиле, като правя такова нещо с броколи, заменям горчицата с пресован чесън.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 5:05 pm Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
IPA, това с пресования чесън е безценна идея! :kiss:
Трябва да се мачка, за да не е това, което Мистъра нарича "воднист";)
Но пък сигурно ако го оставиш в гевгира за по-длъжко време...и после пак трябва да го пасираш, то това е цялата работа. Аз мислех даже в сосове и дипове да го пусна, но все пак го знам като салата :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 5:12 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В гевгир го отцедих; може да се е втечнило и от сметаната (разредих майонезата със сметана, уж да намаля калориите :oops: и да накарам малкото да яде, ама не щя)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 5:58 pm Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Аааа, знае той, знае, Бироливника! Ако изобщо не си го стискала карфиола нормално е да е останала доста вода в него, ти тези неща ги знаеш по-добре от мен. Аз като мършоядец нямам скрупули към зарзаватите, колкото и да са красиви, стискам докато не изписка :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 6:31 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Пиле, мен ме търси там, където има чесън. :mrgreen:

Биски, можеш да ползваш майонеза light или да разреждаш с изцедено или гъсто кисело мляко, по-ниско калорично от сметаната е. На малкия е трябвало да му кажеш, че това е дип за кюфтетата, които си му направила. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 7:24 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
IPA, не ползвам обезмаслени или light продукти, а сметаната беше заради малкия - много я обича ;) . Иначе и аз разреждам майонезата с кисело мляко (3-3.6% 8) )

За чесъна мога да кажа само "Да живей!!!"


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2006 11:52 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
biskvitka написа:
IPA, не ползвам обезмаслени или light продукти!


Браво, и аз. :mrgreen:
Заквасената сметана на Данон е достатъчно гъста.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2007 11:50 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
А как ли ще е, ако се зармачкат и две вратни пържолки вътре? :mrgreen:

Чак пържолки не пробвах, но настъргани кашкавал и шунка много си ходят с основната смес.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2007 10:21 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Вие сте ужасът на всеки веган. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2007 11:37 am Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Що, никой не го бута на вегана в устата, нали? :lol:
Мерси, че ми припомни, Точице, то се е видяло, че няма да опрем до консервиране на карфиол, та поне на салатка да си отядем. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2007 7:04 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Веганите да си гледат работата! :P Аз гледам ли им в паничката?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB