Може би трябваше да го постна в международната кухня, но то не се различава толкова много от зелевата салата, която познавам, преди да чуя за колслото.
Сладко-кисело колсло
за 10-12 порции
1 малка червена зелка (а защо не и бяла
)
1/3 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта е 2/3, но това дори и на мен ми се вижда прекалено сладко)
1/5 ч.ч. хубав ябълков оцет (1/3 според оригинала)
1 ч.л. сол
1 кут. (200 мл) заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
Зелето се нарязва, слага в голяма купа, захлупва се и се охлажда в хладилника за около 20 мин. Разбиват се оцета, солта и захарта, добавят се към зелето и се разбърква добре. Отгоре се излива сметаната и пак се разбърква. Ако не е достатъчно солено, се досолява и се подправя с прясно смлян черен пипер. захлупва се с капак или се покрива с фолио и се охлажда за още 30 мин.
Това е една от малкото рецепти за колсло без суха горчица. В останалите, които изрових от интернет, имаше и майонеза, buttermilk, целина, морков; срещнах и варианти само с оцет и олио, без сметана и майонеза, но на мен така не ми харесва. Имаше и разновидност с равни части бяло и червено зеле, както и само с бяло.
Избирайте и хапвайте!