Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:57 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 09 Дек, 2004 12:26 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Може би трябваше да го постна в международната кухня, но то не се различава толкова много от зелевата салата, която познавам, преди да чуя за колслото.
Сладко-кисело колсло
за 10-12 порции
1 малка червена зелка (а защо не и бяла ;) )
1/3 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта е 2/3, но това дори и на мен ми се вижда прекалено сладко)
1/5 ч.ч. хубав ябълков оцет (1/3 според оригинала)
1 ч.л. сол
1 кут. (200 мл) заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
Зелето се нарязва, слага в голяма купа, захлупва се и се охлажда в хладилника за около 20 мин. Разбиват се оцета, солта и захарта, добавят се към зелето и се разбърква добре. Отгоре се излива сметаната и пак се разбърква. Ако не е достатъчно солено, се досолява и се подправя с прясно смлян черен пипер. захлупва се с капак или се покрива с фолио и се охлажда за още 30 мин.
Това е една от малкото рецепти за колсло без суха горчица. В останалите, които изрових от интернет, имаше и майонеза, buttermilk, целина, морков; срещнах и варианти само с оцет и олио, без сметана и майонеза, но на мен така не ми харесва. Имаше и разновидност с равни части бяло и червено зеле, както и само с бяло.
Избирайте и хапвайте! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 09 Дек, 2004 12:38 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Мисля си, че там където съм го ял, беше направено с майонеза


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 09 Дек, 2004 12:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Само с майонеза е много тежко. Много е хубаво със смес от сметана и майонеза или майонеза с кисело мляко (една от популярните рецепти е с майонеза и buttermilk, но в България това не се продава, даже и кефира спряха да го внасят :evil: ).


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:10 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Благодаря ти!Тъкмо си купих една червена зелка.. :) ,бях решила да пробвам една от другите 2 рецепти..сега съм на кръсопът. :roll: :)


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:33 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Можеш да направиш и трите неща, поне едно ще става за ядене ;) . И без това Колслото е за 12 порции, доста ще се затрудните при изяждането му.


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:36 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мдаа и звучи доста по екзотично във вкусово отношение..Ще се възползвам от съвета ти. ;) :)


 Profile  
 
 Рецепта: Вместо захар..
Сготвено на: 14 Дек, 2004 11:14 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Много ми хареса идеята да се прави колслото с сметана вместо с майонеза. А аз предлагам вместо захар да се нареже ананас или една сладка ябълка! Това придава стахотен аромат и привкус на салатата.


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 02 Мар, 2005 1:56 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Какво е кажете ако заменя зелето с моркови, ще настуржа и една кисела ябълка???? :roll:
Ами това имам в момента...


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 02 Мар, 2005 3:01 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Просто ще е друга салата. Няма да е по-лоша.
Може да се сложат чесън, копър и орехи, освен морковите и сметано-майонезата. Много е вкусно.
А с моркови, ябълки, стафиди, мед и сметана (може и орехи) си става чудна плодова салата (тук има едни големи сочни сладки моркови, които са идеални за сладкиши и сокове)


 Profile  
 
 Рецепта: Колсло
Сготвено на: 12 Май, 2005 9:00 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 9:45 pm Пон
Мнения: 10
А защо да не поръсим Колслото с едро смляна суха-люта чушка за тези дето обичат по-пикантните неща!Тя ще и предаде контраст и по пикантен вкус.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB