Това е рецепта от снощното меню в предаването "Перфектната вечеря".
Тя беше изпълнена от Атанас, готвач по професия.
Списък на необходимите продукти за 4 порции:
червена маруля; рукула; салата “Айсберг; лайм; зехтин; 150-200 г калмари; 150-200 г миди; 150-200 г скариди; лук; авокадо; 1 домат; пресен риган; "Пармезан"; сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сиренето "Пармезан" се настъргва. Част от него се сипва на тънък слой в сгорещен тиган, запържва се, след което дъното на тигана се потапя в студена вода, за да се охлади.
2. Полученият "лист" се поставя върху обърната с дъното нагоре купичка, за да придобие формата й. По този начин се приготвят и останалите кошнички.
3. Листните зеленчуци се накъсват и се овкусяват с лайм и зехтин. Отделно се смесват калмарите, мидите и скаридите, поливат се със сок от лайм и престояват така 1 час.
4. След това морските дарове се отцеждат от лайма и се овкусяват със сол и черен пипер. Добавят се нарязан наситно лук, авокадо (на кубчета) и домат конкасе. Подправя се с риган, зехтин и сол.
5. Приготвената смес се разпределя в кошнички от "Пармезан" и салатата е готова за сервиране.
Източник
Най-много ме впечатлиха кошничките от пармезан. Не мисля, че са много подходящи като комбинация с морски дарове, но предчувствам, че може да им се намери чудесно приложение.