Това е любимото ми пролетно ястие със спанак. Толкова е вкусно, че дори и капризното ми дете го яде с удоволствие (и иска допълнително

). Приготвя се бързо и лесно.
Няма снимка, защото изчезва веднага, щом го извадя от фурната
за 4 порции
500 г спанак
1 връзка зелен лук
100 г настърган кашкавал (+ 50 за поръсване)
300 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
2-3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
70 г масло (около 1/2 пакетче)
сол, бял пипер
Спанакът (лападът, копривата или каквото имате) се накива във вода. Измива се много добре, за да няма песъчинки. Оставя се в гевгир да се отцеди и се нарязва наедро.
Лукът се почиства от увехналите листа и се изрязва частта около корените. Измива се. Нарязва се наситно и се задушава с половината от маслото. Като поомекне малко, към него се добавя спанакът (ако използвате коприва, преди да се сложи да се задушава, тя трябва да се попари с вряла вода).
След като омекнат зелениите, се посоляват и се оттеглят от огъня.
В останалото масло се запържва брашното, съвсем леко, колкото да пожълтее и се разрежда с прясното мляко (аз използвам студено мляко, за да не стане сосът на бучки). Сосът се вари на среден огън при непрекъснато бъркане, посолява се, поръсва се с пипер и се оттегля от огъня; като се поохлади, към него се добавят жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
Смесват се бешамелът със задушените зеленчуци и като се поохлади сместа, се прибавя настърганият кашкавал (може и синьо сирене, определено много върви). Добавят се 2 с.л. от белтъците, разбърква се и внимателно се добавя останалата част от белтъците. С шпатула или лопатка се обръща сместа няколко пъти и се изсипва (до 2/3 от обема на съда) в предварителнио намаслени и поръсени с галета купички (може и в тава, но суфлето се спихва, като се разпределя на порции). Отгоре се наръсва остатъкът от кашкавала.
Съдовете се слагат внимателно в предварително загрята до 200 С фурна.
Суфлето е готово, когато кашкавалът се запече. Това се наблюдава през стъклото на фурната, тя не се отваря по време на печенето.
Когато суфлето стане готово, фурната се изключва и се открехва съвсем мъничко. В процепа се пъха парцал, който да допусне навлизане на студен въздух на малки порции. След 5-6 минути се отваря още малко и след това внимателно се изважда и се поднася върху чинии, постлани със салфетки (платнени), сгънати на няколко ката. Съдовете не трябва да се тресат и тряскат, бъдете самата нежност
Описанието е много дълго и досадно, но писането е по-продължително от приготвянето.