Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Май, 2007 2:45 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е любимото ми пролетно ястие със спанак. Толкова е вкусно, че дори и капризното ми дете го яде с удоволствие (и иска допълнително 8) ). Приготвя се бързо и лесно.
Няма снимка, защото изчезва веднага, щом го извадя от фурната :oops:

за 4 порции

500 г спанак
1 връзка зелен лук
100 г настърган кашкавал (+ 50 за поръсване)
300 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
2-3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
70 г масло (около 1/2 пакетче)
сол, бял пипер

Спанакът (лападът, копривата или каквото имате) се накива във вода. Измива се много добре, за да няма песъчинки. Оставя се в гевгир да се отцеди и се нарязва наедро.

Лукът се почиства от увехналите листа и се изрязва частта около корените. Измива се. Нарязва се наситно и се задушава с половината от маслото. Като поомекне малко, към него се добавя спанакът (ако използвате коприва, преди да се сложи да се задушава, тя трябва да се попари с вряла вода).
След като омекнат зелениите, се посоляват и се оттеглят от огъня.

В останалото масло се запържва брашното, съвсем леко, колкото да пожълтее и се разрежда с прясното мляко (аз използвам студено мляко, за да не стане сосът на бучки). Сосът се вари на среден огън при непрекъснато бъркане, посолява се, поръсва се с пипер и се оттегля от огъня; като се поохлади, към него се добавят жълтъците.

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.

Смесват се бешамелът със задушените зеленчуци и като се поохлади сместа, се прибавя настърганият кашкавал (може и синьо сирене, определено много върви). Добавят се 2 с.л. от белтъците, разбърква се и внимателно се добавя останалата част от белтъците. С шпатула или лопатка се обръща сместа няколко пъти и се изсипва (до 2/3 от обема на съда) в предварителнио намаслени и поръсени с галета купички (може и в тава, но суфлето се спихва, като се разпределя на порции). Отгоре се наръсва остатъкът от кашкавала.

Съдовете се слагат внимателно в предварително загрята до 200 С фурна.

Суфлето е готово, когато кашкавалът се запече. Това се наблюдава през стъклото на фурната, тя не се отваря по време на печенето.

Когато суфлето стане готово, фурната се изключва и се открехва съвсем мъничко. В процепа се пъха парцал, който да допусне навлизане на студен въздух на малки порции. След 5-6 минути се отваря още малко и след това внимателно се изважда и се поднася върху чинии, постлани със салфетки (платнени), сгънати на няколко ката. Съдовете не трябва да се тресат и тряскат, бъдете самата нежност ;)

Описанието е много дълго и досадно, но писането е по-продължително от приготвянето.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 3:54 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
Когато суфлето стане готово, фурната се изключва и се открехва съвсем мъничко. В процепа се пъха парцал, който да допусне навлизане на студен въздух на малки порции. След 5-6 минути се отваря още малко и след това внимателно се изважда и се поднася върху чинии, постлани със салфетки (платнени), сгънати на няколко ката. Съдовете не трябва да се тресат и тряскат, бъдете самата нежност ;)

Това обяснява защо досега не ми се е получило нито едно суфле и вече се отказах да опитвам. Само не разбрах - исках да кажеш, че трябва да си съсипя платнените салфетки и да сложа изваденото суфле директно върху тях? Хартиени няма ли да свършат работа? Иначе звучи адски вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 5:36 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Аз разбрах, че суфлето както си е в купичка трябва да се сложи на кърпата, сигурно за да не спихне. На самата кърпа май ще лепне.

Чудна рецепта, досега не се престрашавах да се пробвам на суфле, ама докато чакам Куцопилев да се накани...

Мерси за извънредно подробните инструкции, Биски! "бъдете самата нежност " това особено ми хареса :mrgreen: Ще трябва да карцерирам ККК докато суфлирам.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2007 10:07 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
@ to4ica
Не е нужно да се съсипват старинните ти ръчнотъкани салфетки; може да се използват и хартиени такива, но трябва да са няколко, за да омекотят досега на купичката с чинията.

@ Куцо пиле
Надявам се да се престрашиш и да се убедиш лично, че изобщо не е сложно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB