Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Ное, 2019 3:08 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Юни, 2007 12:39 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Сурови картофи се измиват. Взима се вестник, който се накъсва на големи парчета и всеки картоф /трябва да се големички/ се увива старателно с вестника, който от мокрия картоф също става влажен. Така увитите няколко картофа се мушкат в микровълнова печка и за 7-8 мин. /зависи от количеството/ стават готови.

Резултатът е нещо средно между печени и варени.

Сервирам като разрязвам на половинки, както са си с кожата и всеки си маже върху тях масълце и ръси или с пипер, или със самардала....

Ммммм.... :facelick: Искам да ви кажа, че не съм имала провали с тези картофи! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юни, 2007 12:45 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Тази рецепта я научих, когато си купих първата микровълнова (преди около 10 години). В книжката към микрото я имаше, дори си имаше автоматична програма за тази рецепта, само трябваше да се курдиса грамажа.

За сведение рецептата там се казваше "Jacket potatoes" и се препоръчваше да се надупчат с вилица преди завиване. Така и ги правим вкъщи.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юни, 2007 2:53 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Така и ги правим вкъщи.

И после си четете новините върху картофите ли :mrgreen: Майтапът настрана, сефте го чувам това чудо, още довечера ще пробвам.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юни, 2007 3:11 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
MR.LAZY написа:
Така и ги правим вкъщи.

И после си четете новините върху картофите ли :mrgreen:
Вкъши предпочитаме бяла хартия, с вестник не сме пробвали. Само внимайвай да не прекалиш с времето, че не стават за ядене.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2007 4:08 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Ами на мен ми я казаха с вестник и винаги така съм я правила. Но пък се получава! :mrgreen: А и вестник се намира :P


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2007 4:13 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Забравих да кажа - първия път естествено се прецаках с времето и стана талаш. Втората и следващите порции си бяха чудесни! Използвах принтерна А4 откъм бялата страна, от другата имаше стихове, които превеждах :lol: Картофките станаха чиста поезия!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2007 4:29 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Забравих да кажа - първия път естествено се прецаках с времето и стана талаш. Втората и следващите порции си бяха чудесни! Използвах принтерна А4 откъм бялата страна, от другата имаше стихове, които превеждах :lol: Картофките станаха чиста поезия!


Плащай лицензионна такса за "Литературно меню"! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2007 4:32 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Плащай лицензионна такса за "Литературно меню"! :mrgreen:

Няма проблем, в бира, нали :mrgreen: ?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2008 7:41 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Винаги съм ги правил с хартия за печене. Непременно трябва да се надупчат с вилица. И след изваждането се увиват в алуминиево фолио да отлежат за известно време. Когато са много големи картофите дайе пускам 1-2 мин допълнително от това което е изчислила автоматично печката ми но никога не е имало провал.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2008 10:40 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък все искам да питам - ако е с вестник, има ли значение кой ще е органът (печатният)?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2008 10:54 am Вто 



Аз ги правя с хартия за печене. Но иначе си имам автоматична програма за това, но трябва да се чете за колко големи картофи е тя. Но пък и сорта на картофа трябва да е добър. Има едни, специално за печене са много подходящи, по-меки са.


  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 2:04 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
лично аз никога не съм ги огъвала в хартия. измивам ги, набождам ги с вилица, 9 мин в микровълновата и готово. говорим за големи картофи.
във фурната ги измивам, салагам им една сол, набождам ги и пека завити в фолио.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 5:10 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ROSSI ROSSI написа:
Сурови картофи се измиват. Взима се вестник, който се накъсва на големи парчета и всеки картоф /трябва да се големички/ се увива старателно с вестника, който от мокрия картоф също става влажен. Така увитите няколко картофа се мушкат в микровълнова печка и за 7-8 мин. /зависи от количеството/ стават готови.
Резултатът е нещо средно между печени и варени.
Сервирам като разрязвам на половинки, както са си с кожата и всеки си маже върху тях масълце и ръси или с пипер, или със самардала....
Ммммм.... :facelick: Искам да ви кажа, че не съм имала провали с тези картофи! :mrgreen:


Тези картофи ги правя вече от 10-12 години. Навсякъде ги рекламирам като нещо изключително приятно и нямащо еквивалент. Никакъв вид приготвяне на картофи не може да се сравни с него по вкус.
Стават подобни на кестени. И, правилно, нито варени, нито печени.
Най-близко са до печени в пепел, но в микровълновата са по-вкусни.
Пробвал съм най-различни варианти :
- в затворена йена-глас купа,
- с добавка на малко вода,
- леко посолени,
- с добавка на олио (обмазани),
- по-малко или повече време,
- на парчета,
- обелени или необелени...
Уверявам ви, единственото, което трябва да направите, е да ги надупчите с вилица или с островърх нож, абсолютно нищо друго, никакви вестници, бели хартии, увиване постфактум с алуминиево фолио, увлажняване и други подобни. Дори можете спокойно да ги оставите вътре в обикновена порцеланова чиния и то, за да не цапате оригиналната стъклена на микровълновата, защото може и да ги оставите само върху нея без никакви проблеми.
Единственото, което трябва да уточните за вашата микровълнова, това е времето за, примерно, 1 кг. картофи със средна големина.
Микровълновите печки вече са с доста различна мощност, а от това най-вече зависи времето за приготвяне.
За моята, която е 850 вата, времето за приготвяне на 1 кг. средни картофи е 12 мин. на пълна мощност.
Искам да ви предупредя, че и различните сортове картофи изискват различно време.
Друго, много важно - примерно на 10-тата минута отворете MW и пробвайте с лек натиск картофите, ако леко поддават, значи вече са готови, ако са си твърди, със сигурност искат още 3-4 мин.
И накрая най-важното - когато изключите MW, процесите продължават по инерция още поне 4-5 мин., т.е., трябва да ги извадите (или оставите в микровълновата при затворена вратичка) когато са леко твърдички, за да станат идеални.
За технически некомпетентните напомням, че , за разлика от другите видове термична обработка, микровълните загряват всяка клетка на продукта, в която има и частичка вода, тоест, продуктът се загрява равномерно навсякъде и практически отвътре-навън, а не както в обикновена фурна или при пържене, печене, на скара и т.н., където загряването е отвън-навътре, със съответните рискове отгоре да се препече или препържи, а отвътре, ако продуктът е по-дебел, да остане алангле или откровено недопечен.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2008 6:29 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
gotin написа:
....единственото, което трябва да направите, е да ги надупчите с вилица или с островърх нож, абсолютно нищо друго, никакви ....


абсолютно съм съгласна с теб. колкото по простичко, толкова по вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2010 10:30 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Мар, 2010 7:25 pm Чет
Мнения: 2
Пробвах рецептата – благодаря за която! – преди малко, при което се явиха няколко въпроса... Първият от тях е много тъп, дръжте се: как трябва да изглеждат тия картофи в крайния си вид? Моите станаха меки, нещо като захарен памук (по-точно като едни много особени захарни бонбони, които са обемни, но с малко "материал" и меки). Не че са лоши, просто така си промениха консистенцията, че се шашнах :shock:
Аз опитах с 3 картофа, като ги правих срязани наполовина (първи опит - 3 резена), дупчени, в хартия за готвене, на 750 вата за 8 мин. Останалата една половинка я пуснах само на 4 мин и ефектът беше същият, както на другите за 8 мин. Последният останал картоф го нарязах на кубчета, зехтин, сол, пипер и чубрица и след 8 мин не беше чул. Пуснах го на още 4, ако не се лъжа, и стана същата консистенция - меко, но пък за сметка на това - съвсем ядивно. Просто много странно.
Другият ми въпрос е може би дори по-тъп, но колко пъти се дупчат с вилицата (в моя случай голямо насилие падна) и това как пасва на теорията, че вълните стигат до всяка клетка на продукта? Щом стигат, каква е ползата от дупченето?


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2010 7:11 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, Manna,

дупченето се прави за да не гръмнат картофите от вътрешното налягане.

Времето за печене се налучква според големината и сорта на картофите.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2010 11:00 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Manna написа:
Моите станаха меки, нещо като захарен памук
Аз опитах с 3 картофа, като ги правих срязани наполовина (първи опит - 3 резена), дупчени, в хартия за готвене, на 750 вата за 8 мин. Останалата една половинка я пуснах само на 4 мин и ефектът беше същият, както на другите за 8 мин. Последният останал картоф го нарязах на кубчета, зехтин, сол, пипер и чубрица и след 8 мин не беше чул. Пуснах го на още 4, ако не се лъжа, и стана същата консистенция - меко, но пък за сметка на това - съвсем ядивно. Просто много странно.


Това, което описваш (особената консистенция на картофа), по-скоро е минути в повече от необходимото.
Другата ти грешка (грешки) е, че не отчиташ факта (описан съвършено ясно в моя постинг), че има пряка връзка между общия обем на картофите в микровълновата и времето за приготвяне, а също и големината на всеки отделен картоф и времето за приготвяне.
Помислих да ти копирам част от моя постинг, но най-добре е да си направиш труда и да го прочетеш, по възможност внимателно и подробно...
Бисквитка вече ти обясни за какво служи надупчването, а аз да ти кажа, че дупването на две места с вилица е достатъчно.
Между другото, на мене ми е малко трудно да дупча целия картоф с вилица, затова го дупча с тънък островърх нож - почти всяка домакиня има подобно ножче, примерно за белене на зеленчуци.
В останалите случаи възможните грешки са, че отново не отчиташ връзката между големината на парчетата и времетраенето. Също и това, дали картофът е обелен или не, това също има значение.
Изобщо, както каза Биски, за да си сигурна в резултата, е необходимо да поекспериментираш малко с ТВОЯТА микровълнова, няма точни рецепти и времена, защото почти всеки модел микровълнова има някакво различие в мощността.
Да ти обясня и още нещо, което досега не съм го казвал - нагряването и температурата на чинията в микровълновата не е еднакво навсякъде - когато става въпрос за картофи, в центъра нагряването е по-малко, а в периферията - повече. Затова картофите по периферията стават по-бързо от тези в центъра. Често ми се е налагало да допичам допълнително картофите от централната част.
Но, когато пека фъстъци или други ядки, често в центъра прегарят много бързо, но това е друга тема...
Ако в продукт с достатъчно голям обем, който съдържа влага, като картоф, яйце и подобни се образува пара във вътрешността (точно поради нагряването във всяка точка), тази пара просто няма как да излезе от центъра, освен ако взриви целия обем на продукта. Просто става като прегрял бойлер... :roll:
Затова и с надупчването се осигуряват "коминчета", през които да излиза парата...


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2010 12:34 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Някои микровелета имат програма за Jacket Potatoes, което си е картофи във вестник.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2010 1:13 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Някои микровелета имат програма за Jacket Potatoes, което си е картофи във вестник.

Със сигурност всяко електронно устройство от този вид може да се програмира, но това изобщо не означава, че "Картофи във ВЕСТНИК" е догма...
Вестникът с абсолютно нищо не помага, освен с придаването на неприятна миризма на печатарско мастило и хартия.
Освен това, никак не е трудно да се запали вестникарска хартия в микровълнова.
От моя гледна точка вестник в микровълнова е глупост. (Но от моя гледна точка...).
Между другото, а дали "Jacket Potatoes" не е "Картофи с кожата", познати още като "Картофи "гурме"" или "Картофель (картошка) в мундире"?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB