Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:31 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Мар, 2010 11:00 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Manna написа:
Моите станаха меки, нещо като захарен памук
Аз опитах с 3 картофа, като ги правих срязани наполовина (първи опит - 3 резена), дупчени, в хартия за готвене, на 750 вата за 8 мин. Останалата една половинка я пуснах само на 4 мин и ефектът беше същият, както на другите за 8 мин. Последният останал картоф го нарязах на кубчета, зехтин, сол, пипер и чубрица и след 8 мин не беше чул. Пуснах го на още 4, ако не се лъжа, и стана същата консистенция - меко, но пък за сметка на това - съвсем ядивно. Просто много странно.


Това, което описваш (особената консистенция на картофа), по-скоро е минути в повече от необходимото.
Другата ти грешка (грешки) е, че не отчиташ факта (описан съвършено ясно в моя постинг), че има пряка връзка между общия обем на картофите в микровълновата и времето за приготвяне, а също и големината на всеки отделен картоф и времето за приготвяне.
Помислих да ти копирам част от моя постинг, но най-добре е да си направиш труда и да го прочетеш, по възможност внимателно и подробно...
Бисквитка вече ти обясни за какво служи надупчването, а аз да ти кажа, че дупването на две места с вилица е достатъчно.
Между другото, на мене ми е малко трудно да дупча целия картоф с вилица, затова го дупча с тънък островърх нож - почти всяка домакиня има подобно ножче, примерно за белене на зеленчуци.
В останалите случаи възможните грешки са, че отново не отчиташ връзката между големината на парчетата и времетраенето. Също и това, дали картофът е обелен или не, това също има значение.
Изобщо, както каза Биски, за да си сигурна в резултата, е необходимо да поекспериментираш малко с ТВОЯТА микровълнова, няма точни рецепти и времена, защото почти всеки модел микровълнова има някакво различие в мощността.
Да ти обясня и още нещо, което досега не съм го казвал - нагряването и температурата на чинията в микровълновата не е еднакво навсякъде - когато става въпрос за картофи, в центъра нагряването е по-малко, а в периферията - повече. Затова картофите по периферията стават по-бързо от тези в центъра. Често ми се е налагало да допичам допълнително картофите от централната част.
Но, когато пека фъстъци или други ядки, често в центъра прегарят много бързо, но това е друга тема...
Ако в продукт с достатъчно голям обем, който съдържа влага, като картоф, яйце и подобни се образува пара във вътрешността (точно поради нагряването във всяка точка), тази пара просто няма как да излезе от центъра, освен ако взриви целия обем на продукта. Просто става като прегрял бойлер... :roll:
Затова и с надупчването се осигуряват "коминчета", през които да излиза парата...


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2010 12:34 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Някои микровелета имат програма за Jacket Potatoes, което си е картофи във вестник.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2010 1:13 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Някои микровелета имат програма за Jacket Potatoes, което си е картофи във вестник.

Със сигурност всяко електронно устройство от този вид може да се програмира, но това изобщо не означава, че "Картофи във ВЕСТНИК" е догма...
Вестникът с абсолютно нищо не помага, освен с придаването на неприятна миризма на печатарско мастило и хартия.
Освен това, никак не е трудно да се запали вестникарска хартия в микровълнова.
От моя гледна точка вестник в микровълнова е глупост. (Но от моя гледна точка...).
Между другото, а дали "Jacket Potatoes" не е "Картофи с кожата", познати още като "Картофи "гурме"" или "Картофель (картошка) в мундире"?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB