[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Патладжани Танжер (мариновани патладжани)
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 03 Мар, 2021 2:12 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 30 Юли, 2007 2:31 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тъй като рецептата е минала през няколко сайта, преди да стигне до мен, не знам, доколко е оригинална, затова не я пускам в Международна кухня.
Това обаче не прави патладжаните по-малко вкусни.

6 средно големи патладжана (взех само 2 - 6 са зверски много)
12 големи скилидки чесън
За пържене: 3 с.л. зехтин (при мен отиде повече)
ако нямате зехтин за пържене, вземето олио

за марината:
1 1/4 ч.ч. 5% винен оцет (по съвет на потребител взех балсамико, само че той е 6% и става доста киселко)
1 3/4 ч.ч. вряла вода
3 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
10 зърна бахар (сложих 50:50 бахар и черен пипер)
4 "гвоздейчета" карамфил
5 бр. дафинов лист
намалих 3 пъти продуктите

Патладжаните се обелват и нарязват на шайби по 1 см. Наръсват се със сол и се оставят да се отцедят.

През това време чесънът се накълцва наситно и се приготвя марината (всички съставки се смесват и се кипват за 3 минути).

Патладжанените кръгчета се изпържват до лек златист цвят (не се оставят да покафевеят!) и се нареждат в съда с гореща марината. Всеки ред патладжани се поръсва с чесън.

Патладжаните трябва да покрити с марината, ако тя не достига, се долива вода.

Предястието се охлажда и се прибира в хладилника за 8 часа.

След това се отцежда от марината и се поднася като мезе към водка или ракия.

Забележка: така приготвените патладжани наподобяват маринованите гъби от моето детство 8)

Източник


Last edited by biskvitka on 18 Юли, 2008 7:57 pm Пет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2007 2:51 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Супер, супер.
Тъкмо си купих два патладжана и се чудех какво точно да ги правя, след като никой друг в къщи не ги яде.
Още довечера ще се пробвам.
Само, мога ли да пропусна карамфила, че това съсвесм не го използвам?


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2007 2:52 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
...Само, мога ли да пропусна карамфила, че това съвсем не го използвам?

Може, и намали бахара.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2007 2:58 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Предполагам, че това ще стане добре и с печени/грилвани патладжани. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2007 3:07 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
IPA, при мен печените на грил зеленчуци остават леко сурови в средата, затова не практикувам печене на патладжани.
Ако при теб са идеално изпечени, ще се получи нещо много вкусно 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2007 4:02 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Биски, изпичат си се много добре. Последните, които правих и бях снимала са по този начин, само марината беше по-различна. Мразя да пържа, а патладжаните винаги ми попиват много мазнина.

Благодаря за рецептата. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Юли, 2007 9:45 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Да докладвам. Изпържих, полях и оставих да отлежават. Естествено не се стърпях - опитах и маринатата и патладжаните. Маринатата мирише толкова вкусно, че ми се щеше да си пийна от нея. Обаче се изхитрих и направих марината за 2 патладжана, а изпържих 1, защото само аз ще си го ям, и защото така са по-накиснати.
Видях Биски, че си препоръчала с водка или ракия. Дали ще може да си ги изям без алкохола, или той е задължителен? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Юли, 2007 11:50 am Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ужасно вкусно звучи! А дали няма да стане по твоя метод в микрото? Знам, че пърженият патладжан е връх, ама...


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Юли, 2007 12:22 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
@ Маца
Признавам си, и аз пропуснах алкохола :oops:

@ Точица
Ако не ти се пържи, изпечи ги на фурна. В микровълновата няма да станат хубави - ще се размекнат, а те трябва да останат стегнати.

Преди малко доядохме последните, все още бяха мноооого вкусни 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB