Тъй като рецептата е минала през няколко сайта, преди да стигне до мен, не знам, доколко е оригинална, затова не я пускам в Международна кухня.
Това обаче не прави патладжаните по-малко вкусни.
6 средно големи патладжана (
взех само 2 - 6 са зверски много)
12 големи скилидки чесън
За пържене: 3 с.л. зехтин (при мен отиде повече)
ако нямате зехтин за пържене, вземето олио
за марината:
1 1/4 ч.ч. 5% винен оцет (
по съвет на потребител взех балсамико, само че той е 6% и става доста киселко)
1 3/4 ч.ч. вряла вода
3 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
10 зърна бахар (
сложих 50:50 бахар и черен пипер)
4 "гвоздейчета" карамфил
5 бр. дафинов лист
намалих 3 пъти продуктите
Патладжаните се обелват и нарязват на шайби по 1 см. Наръсват се със сол и се оставят да се отцедят.
През това време чесънът се накълцва наситно и се приготвя марината (всички съставки се смесват и се кипват за 3 минути).
Патладжанените кръгчета се изпържват до лек златист цвят (не се оставят да покафевеят!) и се нареждат в съда с гореща марината. Всеки ред патладжани се поръсва с чесън.
Патладжаните трябва да покрити с марината, ако тя не достига, се долива вода.
Предястието се охлажда и се прибира в хладилника за 8 часа.
След това се отцежда от марината и се поднася като мезе към водка или ракия.
Забележка: така приготвените патладжани наподобяват маринованите гъби от моето детство
Източник